latinica  ћирилица
25/03/2019 |  18:25 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Zaustaviti ekonomsku migraciju u regionu

Kolektivno pregovaranje između sindikata i poslodavaca, problem ekonomskih migracija i izrada nacionalne strategije zapošljavanja bile su teme zajedničke sjednice ekonomsko-socijalnih savjeta Republike Srpske, Srbije i Grčke, u Beogradu.

U BiH i Republici Srpskoj, od završetka rata aktuelne su ekonomske, političke i bezbjednosne migracije, a zemlju je napustilo oko 250.000 njenih građana, rekao je predsjedavajući Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske Dragutin Škrebić. On smatra da će se Srpska veoma brzo suočiti sa nedostatakom radne snage.

Škrebić je pojasnio, da će prema procjenama ovog savjeta, u narednom periodu oko 50.000 radnika otići u penziju, što otvara dva važna pitanja.

- Prvo pitanje je ko će doći na njihova radna mjesta i imamo li kvalitetnu i kvalifikovanu radnu snagu koja može te ljude da zamijeni, a drugo ko će obezbjediti penziju za novih 50.000 penzionera - naglasio je Škrebić.

Kako bi spriječila značajnije ekonomske migracije, Srbija najavljuje izradu strategije od nacionalnog značaja.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević rekao je da bi buduća strategija bila fokusirana na to da mlade ne samo zadrži u zemlji, već i na načine kako da ih vrati u Srbiju.

- Možda učinimo naše društvo toliko zanimljivim da i neki strani državljeni koji imaju uslove i mogućnost da žive u našoj zemlji - mišljenja je Đorđević.

Nakon ekonomske krize, u Grčkoj su smanjene zarade za 40 odsto i tek prošlog mjeseca došlo je do njihovog povećanja za 11 odsto. U tom periodu ovu članicu Evropske unije napustilo je oko 200.000 mladih.

Potpredsjednik Ekonomsko-socijalnog savjeta Grčke Georgis Karanikas smatra da je pred Grčkom dug put da bi obezbijedili da minimalna mjesečna zarada može da obezbijedi mjesečnu potrošačku korpu za jedno domaćinstvo.

Problem ekonomskih migracija izražen je u svim zemljama bivše Јugoslavije, osim Slovenije, i u ovim uslovima i s ovakvim zaradama niko ne želi ostati u regionu, smatra predsjednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković, i dodaje, da je važno ovom problemu posvetiti pažnju.