latinica  ћирилица
26/03/2019 |  13:38 | Autor: SRNA

Potpisani sporazumi za podršku pravosuđu BiH

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija danas je u Sarajevu potpisao sporazume između BiH, Norveške i Holandije za podršku pravosuđu BiH.
Sarajevo - Tegeltija - potpisani sporazumi između BiH, Norveške i Holandije - Foto: SRNA
Sarajevo - Tegeltija - potpisani sporazumi između BiH, Norveške i HolandijeFoto: SRNA

Sporazum između BiH i Norveške o finansiranju projekata u korist pravosuđa i/ili sudova i tužilaštava u BiH i ugovora o grantu između Ministarstva spoljnih poslova Norveške i VSTS-a za projekat unapređenja kvaliteta pravosuđa Tegeltija je potpisao sa zamjenikom ambasadora Norveške u BiH Signe Engli.

Tegeltija je memorandum o saradnji između VSTS-a BiH i Sudske administracije Norveške, kao i memorandume o saradnji sa Sudskom administracijom Norveške i Sudskog vijeća Holandije, koji se odnose na podršku u implementaciji projekta unapređenja kvaliteta pravosuđa, potpisao sa generalnim direktorom Sudske administracije Norveške Sven Marius Urkeom i zamjenikom predsjednika Sudskog vijeća Holandije Kes Sterkom.

U uvodnom obraćanju prisutnim, Tegeltija je istakao da VSTS na ovaj način potvrđuje svoju namjeru i spremnost prisutnih za saradnju u oblasti pravosuđa od zajedničkog interesa, koja će se ostvariti implementacijom Projekta unapređenja kvaliteta i efikasnosti pravosuđa u BiH.

- Samo profesionalno, efikasno i nezavisno pravosuđe, oslobođeno svih uticaja, može spremno i efikasno odgovoriti na sve izazove sa kojima se suočavamo i u potpunosti implementirati i inkorporirati sve evropske standarde, te nas učiniti ponosnim članom jedne velike porodice kao što je evropska porodica zemalja članica EU. Stoga su i sve aktivnosti VSTS-a usmjerene ka tom cilju - rekao je Tegeltija.

On je naglasio da će putem projekta nastaviti sarađivati s kolegama iz Sudske administracije Norveške i Sudskog vijeća Holandije u pogledu unapređenja upravljanja sudovima i efikasnosti njihovog rada.

- U našim rukama je jedan od ključeva za ulazak BiH u EU, a on se odnosi na uspostavu vladavine prava kroz efikasan, kvalitetan i odgovoran pravosudni sistem. Zato moramo uložiti maksimum naših napora da bismo sudove učinili ažurnim i da bismo odgovorili obavezama koje je BiH preuzela potpisivanjem ugovora o stabilizaciji i pridruživanju s EU istakao je Tegeltija.

Zamjenik ambasadora Norveške u BiH Signe Engli izjavila je da je Norveška najveći bilateralni donator VSTS-u BiH od njegovog osnivanja 2004. godine, sa kojim tokom protekle decenije rade na izgradnji modernog i efikasnog pravosuđa u skladu sa zahtjevima modernog društva.

- Potpisivanjem današnjeg sporazuma, ukupne vrijednosti 3,5 miliona evra, obilježavamo nastavak naše podrške VSTS-u. Sporazum između VSTS-a, Holandije i Norveške koji takođe danas potpisujemo kao podrška implementaciji novog trogodišnjeg projekta, fokusiran je na unapređenju efikasnosti i kvaliteta rada sudova u BiH - rekla je Englijeva.

Navodeći kako je u prethodnom periodu mnogo postignuto, Englijeva smatra da je još mnogo toga potrebno uraditi na unapređenju rada sudova i rastu povjerenja u rad pravosuđa, što će dati dalji podsticaj procesu evropskih integracija.

- Od VSTS-a očekujemo da nastavi primjenu najvećih standarda kada su u pitanju integritet, transparentnost i odgovornost, kako samog Savjeta, tako i pravosuđa u cjelini - rekla je Englijeva.

Generalni sekretar Sudske administracije Norveške Sven Marius Urke izjavio je da se pravosuđe u BiH i dalje suočava sa činjenicom da mora još dosta toga da uradi kako bi dostiglo evropske standarde, te da za ostvarenje tih ciljeva treba međunarodnu pomoć.

- VSTS smatramo najvažnijom institucijom u BiH kada se radi o zaštiti nezavisnosti pravosuđa i unapređenju kvaliteta njegovog rada. Zadovoljstvo mi je da je Vlada Norveške voljna da finansira ovu saradnju još tri godine - rekao je Urke.

Predsjednik Sudskog vijeća Holandije Kis Sterk izjavio je da današnje potpisivanje sporazuma sa VSTS-om predstavlja obnovu njihove saradnje koja je započela 2015. godine, a čiji je cilj unapređenje rada pravosuđa u korist građana BiH.

- Mi smatramo da je efikasno pravosuđe ključno za ekonomski razvoj i napredak i da će društvo u cjelini imati koristi od takvog projekta. Unapređenjem upravljanja sudovima i smanjenjem trajanja sudskih postupaka radićemo na unapređenju efikasnosti sudova - rekao je Sterk.

Prema njegovim riječima, u radu će se koristiti instrumenti evropske mreže pravosudnih vijeća koji će omogućiti unapređenje uloge VSTS-a kada su u pitanju odgovornost, nezavisnost i kvalitet pravosuđa.