latinica  ћирилица
26/03/2019 |  16:38 ⇒ 18:08 | Autor: RTRS

Bileća: Uz Vladu Srpske olakšati privredni ambijent opštine

Ministar privrede i preduzetništva Srpske Vjekoslav Petričević boravio je danas u opštini Bileća, gdje je razgovarao sa načelnikom opštine Miljanom Aleksićem.

Domaćine u Bileći najviše je zanimalo može li se i kako oživjeti tekstilna proizvodnja u pogonima "Biteksa", odnosno može li se naći strateški parner za ovo preduzeće?
Ministar Petričević posjetio je i uspješno porodično preduzeće "Pčelica Maja", koje se bavi proizvodnjom konfekcije za djecu.

- Vlada Republike Srpske radi na tome da se različitim olakšicama rastereti privreda, svakako i podstakne preduzetnički duh i omogući novo zapošljavanje - rekao je Petričević.

Primjer porodičnog biznisa iz Bileće, gdje je od kreativne ideje jedne žene nastalo uspješno preduzeće koje zapošljava 25 radnica  trebalo bi da bude pravilo, a ne izuzetak.

- Imamo 25 radnica, i to su kada se krenulo bile žene srednje dobi koje su teško nalazile posao. Ovdje su sada srećne i zadovoljne - naglašava Maja Arsenović, dizajnerka u preduzeću "Pčelica Maja".

Podsticanje preduzetništva, pogotovo uspješnih primjera ženskog preduzetništva posebno je važno, naročito u manjim sredinama, istako je ministar.

- Ministarstvo će podržavati ovakve projekte, da se pokaže da je uspjeh moguć i u malčim sredinama i sa malim kapacitetima - dodao je ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević.

Ali, nešto je drugačija situacija kada je riječ o velikim tekstilnim pogonima. Bilećki "Biteks" još čeka strateškog partnera, a za lokalnu zajednicu to bi bio jedan od prioriteta.

- Postoji taj pogon, trebalo bi da se nešto pokrene. Svi vjerujemo da će ova priča imati srećan kraj - optimista je Miljan Aleksić, načelnik opštine Bileća.

S obzirom na to da predstoji susret sa predstavnicima Ministarstva privrede Srbije, Petričević je najavio da će biti riječi i o traženju strateškog partnera iz Srbije za bilećki tekstilni pogon.