latinica  ћирилица
26/03/2019 |  19:04 ⇒ 27/03/2019 | 07:39 | Autor: RTRS

Izvještaj o tzv. aferi špijuniranja dostavljen Predsjedništvu

Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu dostavilo je Predsjedništvu BiH traženu informaciju u vezi s navodima o aktivnostima hrvatske Bezbjednosno-obavještajne agencije i generalnog konzula Hrvatske, o navodnom vrbovanju selefija za krijumčarenje naoružanja u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da ima mnogo nerazjašnjenog u vezi s aferom koja je uzdrmala odnose s Hrvatskom. Dragan Mektić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH u tehničkom mandatu, kratko je rekao da ostaje pri svemu što je govorio o tom slučaju.

Navodi iz informacije o obavještajnom upadu hrvatske SOA-e i djelovanju hrvatskog diplomate Ivana Bandića na pridobijanju selefija za podmetanje i krijumčarenje naoružanja u BiH, koje je Dragan Mektić uz podršku pojedinih sarajevskih portala prethodnih dana iznosio u javnost, pod oznakom su tajnosti.

- Informacija je povjerljivog karaktera i ne mogu govoriti detalje o tome, jedino mogu potvrditi sve ono što sam ranije govorio u vezi sa tim slučajem - naveo je Mektić.

Traženi dokument otpremljen je u Predsjedništvo sa četiri dana zakašnjenja. Dodik kaže da je podržao zahtjev druga dva člana Predsjedništva da im se dostavi takva informacija i razjasne javno izneseni stavovi o vrbovanju selefija od strane hrvatskih obavještajaca.

Dodik je rekao da postoji mnogo nejasnoća u vezi s tim, te smatra da će Predsjedništvo BiH o tome razgovarati. Naveo je da on lično još nije imao uvid u taj izvještaj.

Tzv. špijunsku aferu pokrenuo je Avdo Avdić, novinar portala Žurnal.info, blizak direktoru OBA BiH Osmanu Mehmedagiću. Navode da su hrvatski obavještajci i diplomate pokušali pridobiti pripadnike selefijske zajednice iz BiH za prenošenje oružja u islamske bogomolje podržao je Dragan Mektić. U priču je uvučen njegov zamjenik Mijo Krešić i novinar RTRS-a Mato Đaković, koji su sve to nazvali budalaštinom. Hrvatska SOA priznaje da su njihovi operativci razgovarali sa bh. državljanima, ali kažu da nisu vrbovali selefije da podmeću i krijumčare oružje.

- I dalje ćemo razgovarati, jer moramo radi vlastite sigurnosti i naših susjeda, i sigurnosti EU i NATO saveza - poručio je Danijel Markić, direktor Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske.

Mrakić dodaje da su ostvarili kontakt sa H.Č. koji je u sarajevskim medijima predstavljen kao osoba koja je navodno prekinula četvoromjesečnu saradnju sa hrvatskom obavještajnom službom, nakon što su od njega tražili da podmetne oružje ispred jednog mesdžida u Zenici.

- Ovom aferom vehabije se predstavljaju kao naivni jadnici kojima eto neka strana služba želi da podmetne dvije puške u nekom selu bogu iza nogu. Stranjani kod Zenice, to je besmislica! Prvo, vehabije su dobro naoružane, radikalne, i imaju svoje izvore naoružavanja i finansiranja - rekao je DŽevad Galijašević, ekspert za borobu protiv terorizma.

Slučaj navodnog vrbovanja selefija od strane hrvatske obavještajne službe istražuje Tužilaštvo BiH. Saslušani su Dragan Mektić i Avdo Avdić, ali iz ovog tužilaštva danas nismo mogli da dobijemo ništa više od toga.