latinica  ћирилица
27/03/2019 |  22:18 ⇒ 22:55 | Autor: srpskainfo.com

Banjaluka: Pretpremijerno prikazan film "Balkanska međa"

U sali Multipleksa Palas u Banjaluci večeras je pretpremijerno prikazan film "Balkanska međa", blokbaster Miloša Bikovića.
BL: Premijera filma "Balkanska međa" - Foto: RTRS
BL: Premijera filma "Balkanska međa"Foto: RTRS

Nakon filma održana je i konferencija za novinare uz prisustvo glumaca koji su govorili o svojim iskustvima u toku snimanja ovog filma.

- Film je u potpunosti bio zamišljen kao ruska produkcija. Oni su meni namijenili jednu ulogu u tom filmu, međutim kada sam pročitao scenario shvatio sam da se ta priča tiče više nas nego ruske strane. Tada smo donijeli odluku da uđemo kao koproducenti na šta su Rusi reagovali više nego otvoreno. Onda smo i uticali na scenario i unijeli i srpsku stranu priče - objasnio je Biković koji se u ovom filmu našao u ulozi Vuka.

Uticaj priče prenesene filmom "Balkanska međa" primjetna je i kod glumaca koji nisu ravnodušni. Svi oni su bili djeca kada je 1999. godine Srbija bombardovana.

- S obzirom da smo mi učestvovali u postprodukciji i montaži, Miloš i ja smo pogledali film sigurno 50 puta. Sada ne mogu da imam utisak kao neko ko gleda prvi put, ali ono što je ohrabrujuće i pozitivno je da sam čak i ja poslije mnogo puta pogledanog filma imao momente gdje emotivno reagujem, što mislim da je dobro – rekao je Miodrag Radonjić koji igra negativca, Amira u filmu.

Јednu od glavnih uloga u filmu dobila je i Milena Radulović koja je u filmu igrala lik Јasne, medicinske sestre koja je pokazala nevjerovatnu hrabrost i borbenost za vrijeme ratnih zbivanja.

- Јa sam se prvi put susrela sa jednom pravom dramskom ulogom i tu je bilo mnogo poteškoća. Јa sam u nekim trenucima vjerovala u sebe, a u nekim sam mislila da sam promašila temu, ali imala sam pomoć reditelja i svih njih tu i mislim da smo uspjeli - ispričala je Radulovićeva.

U filmu se govori o NATO bombardovanju Srbije 1999. godine i napadima albanskih terorista na Kosmet. Rusija učestvuje u rješavanju sukoba, a aerodrom Slatina pada pod kontrolu Smuka - komandanta albanske terorističke grupe. Ruski izviđači Andrej Šatalov i Bek Ethoev, po uputstvima vojnog rukovodstva, dobijaju zadatak da sa malim odredom sprovedu smjelu operaciju zauzimanja aerodroma Slatina.