latinica  ћирилица
29/03/2019 |  15:40 ⇒ 19:45 | Autor: SRNA

Višković: Nastavićemo da slavimo 9. januar - Dan Republike

Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je u Banjaluci da će Srpska slaviti 9. januar – Dan Republike, bez obzira na današnju odluku Ustavnog suda BiH koja je politička, a ne pravna.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

- Odluka Ustavnog suda BiH nas neće spriječiti da obilježavamo 9. januar – Dan Republike. Po ko zna koji put ovaj sud osporava naš praznik i donosi političke, a ne pravne odluke - rekao je novinarima Višković.

On je istakao da je odlukom Ustavni sud BiH nanio štetu BiH.

Višković je naglasio da je odluka Ustavnog suda BiH tempirana baš u vrijeme kada je trebalo da bude formirana vlast na nivou BiH.

- Izgleda da sada treba da se zabavljamo ovim stvarima u narednih par mjeseci, a ne da rješavamo pitanja koja su od interesa za građane u BiH. Naćemo način u Vladi i Narodnoj skupštini da ispoštujemo sudsku odluku, ali ćemo slaviti naš praznik i građani treba da se pripreme za proslavu i njihovu volju iskazanu na referendumu nećemo pogaziti - istakao je Višković.

On kaže da je jedino Republici Srpskoj stalo do BiH, za razliku od onih koji se zaklinju u BiH, a sve čine da je nestane.

- Ustavni sud BiH kaže da ne uskraćuje Narodnoj skupštini Republike Srpske pravo da odredi Dan Republike. Ustavni sud BiH se poziva na članove Ustava koji govore o diskriminaciji i slobodi izbora, a kada se pokrene apelacija za 1. mart, onda je to legalan datum, iako svi u BiH nisu za njegovo obilježavanje - rekao je Višković.

Očito je, kaže on, da u BiH postoje dvostruki aršini.

- Dok u BiH imamo ovakvu poziciju u Ustavnom sudu, odnosno dva stranca i mogućnost preglasavanja, i koji preuzima i neke druge ingerencije, neće biti dobro. Ovo je ozbiljan atak na Republiku Srpsku, jer se u proteklom periodu išlo sa ukidanjem himne Srpske, grba, zastave i još su ostali ime i Dan Republike - podsjetio je Višković.

On je naglasio da niko ne želi da pogleda istorijske činjenice.

- Ženevskim i njujorškim principima, koji su bili prije Dejtonskog sporazuma i prethodili formiranju Ustavnog suda BiH, bilo je priznato pravo postojanja Srpske i rečeno je da se BiH sastoji od dva entiteta koji u BiH unose ustavna i sva ostala načela. BiH i Ustavni sud BiH su formirani 1995. godine, a Republika Srpska 1992. - podsjetio je premijer.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je znala kakva će odluka biti i da je sve smišljeno.

- Žao nam je što dobra volja iz Srpske, koja je išla u pravcu bavljena životnim pitanjima, nije prepoznata. Ponovo se vraćamo političkim pitanjima, a ispaštaće građani. BiH ima prečih pitanja od rješavanja nefunkcionisanja `Elektroprenosa BiH`, do Uprave za indirektno porezivanje BiH - rekao je Višković.

Ustavni sud BiH osporio je Zakon o Danu Republike Srpske - 9. januaru, razmatrajući zahtjev za ocjenu ustavnosti Dana Republike Srpske koji je u januaru prošle godine podnijelo devet delegata Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda Srpske.