latinica  ћирилица
29/03/2019 |  19:16 ⇒ 30/03/2019 | 07:55 | Autor: RTRS

Politika jača od prava - poručuju pravni eksperti

Odluka Ustavnog suda BiH, za pravne stručnjake, još jedna je potvrda da ovaj sud donosi političke, a ne pravne odluke. S obzirom na prethodnu praksu ovog suda, i odnos prema simbolima Srpske, za njih nije iznenađenje to što je 9. januar, ponovo osporen kao Dan Republike Srpske.

Dvije odluke Ustavnog suda BiH, u nešto duže od tri godine, gotovo identičnog sadražaja.

Srpskoj se ponovo osporava pravo da se datum kada je donesena Deklaracija o njenom proglašenju, 9. januar, slavi kao Dan Republike Srpske.

- 9. januar je dan kada je donesena Deklaracija kojom se osniva i proglašava Republika Srpska. Kao takva, svoju konstitucionalizaciju doživjela je i u međunarodnom aktu, kojeg treba provoditi, a ne mijenjati. Ustavni sud je i ovom prilikom pokazao da ruši, a ne da štiti ustavnost. On zapravo ruši i ustavno - pravni poredak i dejtonska rješenja - kaže Mile Dmičić, profesor ustavnog prava.

Pravni stručnjaci, sudije Ustavnog suda BiH pitaju koja je to odluka ovog suda, koju je zakon Republike Srpske povrijedio i koja zabranjuje entitetu da odredi datum koji treba da predstavlja simbol njenog nastanka.

- Ne vidim elemente da se narušava taj element konstitutivnosti, da to bilo koga vrijeđa, osim ako se pojednostavi da u Federaciji vrijeđa sve što dolazi iz Republike Srpske ili nosi obilježje Republike Srpske - ističe Krstan Simić, advokat.

Odluka Ustavnog suda BiH je politička, a ne pravna, upozorava advokat Milan Petković.

Ne krije da je razočaran ovakvim epilogom apelacije, koju, prema njegovom mišljenju, sud nije ni trebalo da razmatra.

Bez obzira na sadržaj odluke, siguran je da neće prestati da se slavi Dan Republike Srpske.

- Narod Republike Srpske je na referendumu rekao koji dan i šta želi da slavi. Republika Srpska će, dok je njenog postojanja sigurno slaviti 9. januar, a mi ćemo već naći i pravne ali i političke načine kako da ga proslavljamo. Ne može to niti jedan Ustavni sud BiH, a kamo li neke sudije stranci, da nam određuju kada ćemo i koji dan slaviti - naglašava Petković.

I advokati iz Srbije smatraju da je riječ o reprizi u odlučivanju Ustavnog suda BiH.

Ovo je, kaže Toma Fila, preslikana odluka suda koji nema autoriteta u Republici Srpskoj.

Cilj je, upozorava, negacija, pa čak i Srpske.

- Kakav je to sud koji nema autoritet u jednom od dva entiteta, a ima samo zadatak da izvršava ono što Bošnjaci traže. Sud bez autoriteta nije sud - ističe Fila.

Istorijske činjenice, poput Dana Republike Srpske, ne može da mijenja nijedan sud, pa ni Ustavni, koji za to nije nadležan, zaključuju pravni stručnjaci.