latinica  ћирилица
02/04/2019 |  15:53 ⇒ 03/04/2019 | 07:39 | Autor: RTRS

Počelo suđenje Drekoviću zbog ratnog zločina nad srpskim civilima

Saslušanjem prvog svjedoka Tužilaštva, pred Sudom BiH počelo je suđenje ratnom komandantu 4. korpusa tzv. ARBiH Ramizu Drekoviću.

Tužilaštvo tereti Drekovića da je lično izdao naređenje za granatiranje Kalinovika. U jednom od artiljerijskih napada poginula je 15-godišnja Stanislava Koprivica i ranjeno petoro djece istog uzrasta. Svjedok Mitar Sladoje, u ratu direktor škole, rekao je da je više od 300 učenika zadnje godine rata svakodnevno strahovalo od granata, koje su ispaljivane sa neprijateljskih položaja.

Prve granate pale su na Kalinovik 22. aprila 1995. godine. Učenici i nastavnici primorani su da se skrivaju u hodnicima i podrumu, ali je nastava kako-tako održavana - svjedočio je bivši direktor škole. Tako je bilo sve do 3. juna. Baš na dan kada su učenici završnih razreda dobili svjedočanstva, granata velikog kalibra pala je u centar grada, manje od 100 metara od škole.

- Moj sin je bio u toj grupi koja je krenula iz škole. Čuli su ispaljenje, neki su se sklonili, neki nisu. Pet ih je ranjeno. Znam sva imena, a jedna djevojčica - Stanislava Koprivica je smrtno stradala - rekao je svjedok Mitar Sladoje.

U ljetopisu škole u Kalinoviku ostalo je upisano da je granata usmrtila učenika generacije i teško ranila djecu, koja i danas imaju zdrastvenih problema. I nakon skoro 24 godine Milka Koprivica u sobi čuva kćerkino svjedočanstvo, a u srcu ogromnu bol zbog nenadoknadivog gubitka.

- Mene zovu i kažu - Stanislava je poginula. Voljela bih znati ko je bacio granatu i ko je naredio. Moglo je poginuti više djece, ali na sreću a na moju nesreću, poginulo je samo moje dijete - priča Milka.

Dušanka Aškraba koja je ranjena u granatiranju Kalinovika smatra da je vrijeme da neko odgovara, pogotovo za smrt djevojčice od 15 godina.

-  Zašto ona nije mogla da živi, ne razumijem, zašto se to moralo desiti? - pita Aškraba.

Smrtonosna granata ispaljena je sa položaja 450. lake brigade iz sastava 4. korpusa kojim je komandovao Ramiz Dreković, sa položaja u Bjelimićima, opština Konjic.

Odbrana optuženog pokušala je da granitarinje predstavi legitimnim, jer se u Kalinoviku nalazila vojska i policija, a skladišta municije su bila blizu škole.

Naredno ročište i saslušanje novih svjedoka zakazano je za 23. april.