latinica  ћирилица
03/04/2019 |  14:14 ⇒ 15:27 | Autor: RTRS

Utvrđen Nacrt zakona o uspostavljanju rezervnog sastava policije

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojim se zbog različitih bezbjednosnih izazova utvrđuju formalnopravni uslovi za uspostavljanje rezervnog sastava policije.
Vlada - sjednica - Foto: RTRS
Vlada - sjednicaFoto: RTRS

To će svakako doprinijeti podizanju bezbjednosti na viši nivo, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Propisano je da će policija rezervnog sastava imati ista ovlašćenja kao i redovna policija u skladu sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, kako bi bio postignut maksimalni nivo bezbjednosti lica i imovine, naročito u periodu kada se očekuje povećanje intenziteta migrantske krize.

Pomjerena je i starosna granica za zapošljavanje policijskih službenika s ciljem podmlađivanja kadra u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a stvoreni su i formalnopravni uslovi za uspostavljanje sistema zaštite informaciono-komunikacione strukture, kao i za elektronsku komunikaciju MUP-a sa građanima.

Razlog za donošenje Narcta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima sadržan je u potrebi za poboljšanjem određenih zakonskih rješenja, kao i radi ustanovljenja novih s ciljem preventivnog djelovanja i cjelishodnije primjene zakona.

Ukazala se potreba za jasnijim definisanjem pojedinih policijskih ovlašćenja, nadležnosti direktora, dodatnim angažovanjem posebnih jedinica, kao i povećanjem nivoa zaštite informaciono-komunikacionih struktura i uspostavljanjem sistema elektronskog poslovanja sa građanima.

Vlada Republike Srpske dala je danas saglasnost za nastavak pregovora sa EBRD-om za odobravanje kredita od 150 miliona evra za izgradnju auto-puta na koridoru "Pet ce" kroz Srpsku od petlje Rudanka u Kostajnici do Karuša na entitetskoj granici na jugu - obilaznica oko Doboja.

U radove se uključuje i izgradnja dva velika tunela - Putnikovo brdo jedan i Putnikovo brdo dva ukupne dužine preko dva kilometra, izgradnja mosta preko rijeke Bosne od oko 330 metara, vijadukta dužine od oko 290 metara, te lokalnih puteva i usluga nadzora, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Planirano je da radovi na ovoj dionici počnu u naredne tri godine.

Na sjednici je data saglasnost na zaključivanje Supsidijarnog sporazuma o investicionom grantu Mediteranski koridor: BiH - interkonekcija Hrvatska "Izgradnja prekograničnog mosta u Gradišci", izmeđi BiH i Republike Srpske.

Strateškim dokumentima u Srpskoj definisani su prioriteti u izgradnji putne infrastrukure, pa tako i izgradnja prekograničnog mosta u Gradišci na Mediteranskom koridoru. BiH je dobila bespovratna sredstva od 6,8 miliona evra za realizaciju ovog projekta.

Sporazum o investicinom grantu između BiH i Evropske investicione banke potpisan je 13. marta prošle godine, a za prenos navedenih novčanih sredstava neophodno je potpisati Supsidijarni sporazum između BiH i Republike Srpske.

U ovaj sporazum ugrađeni su prijedlozi Ministarstva finansija i Ministarstva saobraćaja i veza, a Vlada je danas ovlastila ministra saobraćaja i veza Neđu Trninića da potpiše Supsidijarni sporazum.

Vlada je usvojila i informaciju o realizaciji nove faze projekta oporavka od poplava u Srpskoj koji realizuje UNDP u BiH i usmjeren je na trajno stambeno zbrinjavanje i ekonomsko osnaživanje žrtava poplava i klizišta iz 2014. godine u Republici Srpskoj.

Projektom upravlja Projektni odbor u koji je Vlada Srpske imenovala svog predstavnika. Ukupna vrijednost Projekta je 7.701.524 evra, a EU je 2017. godine sa UNDP-om zaključila sporazum o bespovratnoj pomoći Unije radi realizacije nove faze tog projekta i odobrila je Srpskoj donatorska sredstva od 6,8 miliona evra ili 88,29 odsto vrijednosti projekta.

Sufinansiranje Vlade Republike Srpske iznosilo je 1,3 miliona KM, a preostala sredstva od 463.229 KM treba da obezbijede jedinice lokalne samouprave uključene u taj projekat.

Realizacija projekta počela je u septembru 2017. godine i planirano je da traje do februara 2020. godine.

U realizaciju projekta uključene su 24 jedinice lokalne samouprave u Srpskoj, a on se realizuje kroz dvije komponente - stambeno zbrinjavanje za 590 domaćinstava i ekonomsko osnaživanje kroz tri paketa pomoći, poljoprivreda, samozapošljavanje i razvoj preduzetničke aktivnosti, za 345 domaćinstava, kao dodatna podrška korisnicima koji su uključeni u program stambenog zbrinjavanja kako bi obezbijedili održive i stabilne izvore prihoda.

Do sada je po komponenti stambeno zbrinjavanje odabrano svih 590 korisnika.

Zaključeni su radovi sa izvođačima za izgradnju 127 objekata, od čega je 40 objekata završeno, 42 objekta su u fazi izgradnje, a radovi na izgradnji 45 objekata treba da počnu, dok za izgradnju 12 objekata u toku procedura javnih nabavki.

Za sanaciju 268 objekata zaključeni su radovi sa izvođačima, od čega je završena sanacija 154 objekta, za 106 objekata radovi su u toku, a sanacija osam objekata treba da počne.

Nakon sveobuhvatne analize potreba u okviru 590 odabranih korisnika za stambeno zbrinjavanje odabrano je 125 korisnika za dodatnu podršku u oblasti ekonomskog osnaživanja, što iznosi 36 odsto planiranih korisnika za ovu vrstu podrške.

Zbog manjeg broja korisnika komponente ekonomskog osnaživanja, na ovoj komponenti ostaće oko 800.000 evra i stav Projektnog odbora je da se navedena sredstva preusmjere na komponentu stambeno zbrinjavanje, što će omogućiti povećanje broja korisnika ove komponente kroz aktiviranje rezervnih lista, ali i zahtijevati produženje trajanja realizacije projekta sa 30 na 40 mjeseci.

UNDP u BiH će uputiti donatoru zahtjev za zaključivanje aneksa ugovora kojim bi se regulisala ova pitanja.

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o radio-amaterizmu u Srpskoj, s obzirom na to da ne postoji važeći propis koji na jedinstven način uređuje ovu oblast.

- Donošenje zakona o radio-amaterizmu Republike Srpske je stvarna potreba da se sistemski uredi opšti interes, kao i obaveze i ovlašćenja Saveza radio-amatera Republike Srpske i radio-amaterskih klubova, postupanje radio-amatera i radio-amaterskih klubova u vanrednim situacijama, kao i druga pitanja od značaja - saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

U saopštenju se navodi da je uređenost ove oblasti od značaja za Republiku Srpsku imajući u vidu važnost radio-amatera u sistemu zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama, te činjenicu da oni čine važnu komponentu u radio-mreži za vanredne okolnosti.

Najznačajnije razlike između Nacrta i Prijedloga ovog zakona, koje su rezultat skupštinske rasprave, ogledaju se u tome da je dopunjena odredba kojom se uređuju dužnosti Savezu radio-amatera Republike Srpske na način da se prilikom angažovanja tehničke opreme za radio-veze omogući da tom opremom upravlja radio-amater vlasnik ili njen korisnik.

Dopunjena je i odredba kojom se uređuje polaganje stručnog ispita za rad na radio-stanicama, tako da se ovaj ispit polaže po jedinstvenom planu i programu koji donosi Savez, a u skladu sa međunarodnim pravilima iz ove oblasti.

Vlada Republike Srpske donijela je danas i rješenje o imenovanju članova Organizacionog odbora za obilježavanje parastosa i pomena žrtvama zločina-genocida NDH u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina.

Parastos i pomen žrtvama ustaškog genocida iz Drugom svjetskog rata u Donjoj Gradini biće održan 5. maja.

Akademija posvećena svim jasenovačkim žrtvama biće održana 4. maja u sali Kulturnog centra u Kozarskoj Dubici, u organizaciji Ministarstva prosvjete i kulture.

Vlada Republike Srpske usvojila je i informaciju o sredstvima potrebnim za realizaciju projekta "Nauči se čovječe" i zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija da obezbijede sredstva za realizaciju ovog projekta u iznosu od 150.000 KM.

Projekat RTRS "Nauči se čovječe" biće realizovan u vidu takmičenja, odnosno TV kviza, u kojem će se nadmetati učenici 32 osnovne škole u Srpskoj, a koji će se snimati u studiju.

Opšti cilj projekta je produkcija edukativnog, zanimljivog, kulturnog i istorijski afirmativnog programa za djecu i mlade u kome oni aktivno učestvuju i koji unapređuje njihova znanja i kulturne navike. Kroz zabavan način razvija se takmičarski duh kako kod mladih tako i kod starije generacije, usvajaju nova znanja i utvrđuje naučeno.

Republički pedagoški zavod, kao stručna institucija, uključio bi se u realizaciju kviza kroz izradu pitanja na osnovu nastavnog programa za osnovno vaspitanje i obrazovanje.