latinica  ћирилица
05/04/2019 |  14:49 | Autor: RTRS

Počeo uvoz struje zbog loše hidrologije i remonta TE Gacko

"Elektroprivreda Republike Srpske" je zbog loše hidrologije i kapitalnog remonta Termoelektrane Gacko počela sa uvozom električne energije za potrebe domaćeg konzuma i ugovorene obaveze prema Brčko distriktu i Nezavisnom operateru sistema, rečeno je Srni u ERS-u.
Elektroprivreda Republike Srpske - Foto: RTRS
Elektroprivreda Republike SrpskeFoto: RTRS

U ovom preduzeću ističu da je smanjenja proizvodnja Hidroelektrana na Trebišnjici koja je uzrokovana ispadanjem sa mreže Hidroelektrane Dubrovnik.

Prema procjenama stručnih službi ERS-a, ovo preduzeće je planiralo kupovinu električne energije u vrijednosti od oko pet miliona KM.

- Uvoz će se, za sada, odvijati na sedmičnom nivou, a pažljivo se prate cijene kretanja električne energije na slobodnom tržištu koje trenutno iznose između 40 i 45 evra po megavat-času - navode u ERS-u.

U ovom preduzeću napominju da će, ukoliko hidrologija u slivovima rijeka Drina i Vrbas u narednom periodu bude bolja, kupovina električne energije biti znatno manja u odnosu na planiranu.

- Sistem ERS-a je već početkom januara osjetio nedostatak električne energije na domaćem tržištu, kada je u havariji u Hidroelektrani `Dubrovnik` stradao agregat koji isporučuje struju elektroenergetskom sistemu Srpske. Gubici su djelimično ublaženi potpisivanjem ugovora između ERS-a, HET-a i `Hrvatske elektroprivrede Herceg-Bosna` o jednakoj raspodjeli električne energije proizvedene u protočnoj hidroelektrani `Čapljina`- pojasnili su u ERS-u.

Posljedice suše i havarije na Hidroelektrani Dubrovnik, kao i negativni finansijski efekti kapitalnog remonta Termoelektrane Gacko, prema procjenama, odraziće se na poslovanje ERS-a, koji će u tekućoj godini imati manje sopstvene prihode za oko 25 miliona KM.

- Kako bi se ublažle negativne finansijske posljedice, ERS je svim zavisnim preduzećima uputio preporuke o uštedama. Preporuke se primjenjuju od prve dekade marta, a prvi rezultati, na nivou zavisnih preduzeća, trebalo bi da budu poznati sredinom godine, kada će biti izvršena analiza svih segmenata poslovanja - ističu u ERS-u.

Remont Termoelektrane Gacko trajaće 90 dana, dok se početak proizvodnje u Hidroelektrani Dubrovnik očekuje u avgustu ili septembru.