latinica  ћирилица
11/04/2019 |  17:41 ⇒ 12/04/2019 | 07:47 | Autor: RTRS

Srpska i Srbija grade memorijalni kompleks u Donjoj Gradini

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je, u Beogradu, sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, o izgradnji monumentalnog Spomen-područja u Donjoj Gradini. Riječ je o zajedničkom projektu Srpske i Srbije. Sastanku su prisustvovali i stručnjaci, koji bi trebalo da naprave projekat.

Čitav prostor Gradine biće integralan da pokaže stradanja i namjeru NDH da izvrši genocid nad Srbima, ističe predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, podsjećajući da je specifičnost sistema logora Јasenovac bio i logor za djecu.

Ubijeno je 35.000 srpske djece na najstrašniji način i to ne smijemo zaboraviti. U projekat će biti uključeni svi subjekti – istoričari, crkva, vjerske zajednice i porodice koje imaju jasno sjećanje na to, kaže Dodik.

- Danas smo postigli dogovor o tome da Srbija preuzme na sebe finansiranje izrade tog projekta, a kasnije u implementaciji naravno da Srpska i Srbija to zajednički implementiraju. Dakle, korištenjem najmodernijih tehnologija, video i ostalih prezentacija koje će biti shvatljive i brzo razumljive i mladoj generaciji, i generacijama koje tek dolaze, kako bismo uspjeli da sačuvamo sjećanje na to - istakao je Dodik.

Kroz zajednički projekat Srpske i Srbije želimo da napravimo spomen-park koji će vjerno dočarati stradanje, ali će to biti i mjesto na kome će se poslati poruke mira, da se stradanja ne zaborave i da ne bi trebalo više nigdje da se dese, rekao je Dodik.

- To se razvija na način da ćemo angažovati jednu od prestižnih svjetskih kompanija koje se bave tim spomen-područjima i prezentacijom takvih događaja i oni će u narednih nekoliko mjeseci raditi na idejnom, a kasnije i izvedbenom projektu, koji bi trebao da bude sveobuhvatan, monumentalan park sjećanja, ali i park edukacije o tome stradanju i jednostavno park mira - naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

Narednih mjeseci projektanti bi trebalo da dostave idejni projekat, a procjenjuje se da će realizacija kompletnog projekta koštati nekoliko desetina miliona evra.