latinica  ћирилица
12/04/2019 |  10:33 ⇒ 10:35 | Autor: SRNA

Podrška filmu o Јasenovcu pokazatelj da žrtve nisu zaboravljene

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić poručio je da je podrška snimanju filma o Јasenovcu važna kako bi pokazali da žrtve Јasenovačkih logora nisu zaboravljene.
Branko Ružić (Foto:Telegraf.rs) -
Branko Ružić (Foto:Telegraf.rs)

Ružić, koji je na Mećavniku razgovarao sa režiserom Emirom Kusturicom o snimanju filma o Јasenovcu, naglasio je da ta strašna istorijska tragedija i nikada do kraja ispiričana priča opterećuje i današnje generacije.

- Žrtve zaslužuju da ih se sećamo sa pijetetom i verujem da je umetnički pristup ovoj temi kakav samo genije poput Kusturica može da ima, najmanje što možemo u ovom trenutku da podržimo kako bismo se suočili sa ovom temom i na dostojan način kazali da nismo zaboravili Srbe, Јevreje, Rome i sve one koji nisu bili po volji zločinačkom ustaškom režimu - rekao je Ružić.

Prema njegovim riječima, ovaj film će podsjećati i opominjati da se nikada više ne dozvoli da na takav način strada neko zbog svog etničkog porijekla, boje kože ili religije, saopšteno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Ružić je na Mećavniku boravio sa ministrom zaštite životne sredine Srbije Goranom Trivanom, a tokom posjete Mokroj Gori, istakao je da su ekologija i zelena ekonomija motor razvoja Srbije.

- Najbolji dokaz za to i dragocenost koju Srbija poseduje jeste i Park prirode Mokra Gora koja predstavlja simbiozu svih sfera društva, državne odgovornosti, privatne inicijative, kulturnih vrednosti i turističkih potencijala - zaključio je Ružić.