latinica  ћирилица
12/04/2019 |  17:45 | Autor: SRNA

Rakić: Nastavak zastrašivanja Srba

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da najava Prištine da će protiv Ivana Todosijevića, smijenjenog ministra u Vladi samoproglašenog Kosova, pokrenuti postupak zbog verbalnog delikta, predstavlja nastavak politike zastrašivanja Srba koji nisu posustali u borbi za svoj narod i za istinu.
Goran Rakić (Foto:rs.n1info.com) -
Goran Rakić (Foto:rs.n1info.com)

- Upozoravam Prištinu da srpski narod neće dozvoliti da se institucionalnim pritiskom i nasiljem sprovodi etničko čišćenje srpskih političkih predstavnika sa željom da se pokori i obezglavi srpski narod na Kosovu i Metohiji - naveo je Rakić.

On kaže da je, nakon pokušaja ubistva potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića u novembru prošle godine, ovo još jedan proces kojim Priština želi da ućutka Srbe, da se ne bi čula istina o njihovim stradanju i patnjama u zadnjih dvadeset godina, saopšteno je iz Srpske liste.

Prema njegovim riječima, namjera Prištine je očigledna i Srpska lista ne može nijemo posmatrati kako najbolje među njima blate montiranim optužnicama i proteruju ih sa Kosova i Metohije.

- Svaku aktivnost uperenu protiv bilo kojeg Srbina uzećemo najozbiljnije u razmatranje. Naša poruka je da im nećemo dozvoliti da nastave sa pritiscima, terorom i protjerivanjem svakoga ko im ne odgovara, sve dok ne slome slobodarski duh našeg naroda - dodao je Rakić.

On je pozvao međunarodnu zajednicu, prije svih predstavnike EU, Unmika i ambasada stranih zemalja u Prištini da najhitnije reaguju na ove provokacije i spriječe da situacija eskalira.

Todosijević smijenjen je 9. aprila nakon što je nedavno rekao da je povod za NATO agresiju na SR Јugoslaviju 1999. godine bila takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosmeta, izmišljeni Račak, te da su šiptarski teroristi, koji su sve to izmislili, činili najveća zlodjela na Kosmetu za koja niko do danas nije odgovarao.

Predsjednik Vlade samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj rekao je tada da je Teodosijević smijenjen zbog "neprihvatljivog govora mržnje".

Vlasti samoproglašenog Kosova juče su najavile da će pripremiti nacrt zakona o, kako navode, "kažnjivosti poricanja zločina Srbije na Kosovu i genocida tokom rata na Kosovu".