latinica  ћирилица
13/04/2019 |  09:12 | Autor: SRNA

Britanski poslanici: Izručiti Asanža Švedskoj, a ne Americi

Više od 70 britanskih poslanika potpisalo je peticiju kojom apeluje na ministra unutrašnjih poslova Sadžida DŽavida i ministra unutrašnjih poslova u sjenci Dajan Abot da DŽulijana Asanža izruče Švedskoj, ukoliko to ova zemlja zatraži, a ne SAD.

Poslanici ističu da bio taj gest uputio "snažnu poruku da je prioritet Britanije borba protiv seksualnog nasilja i da je London ozbiljan po pitanju takvih optužbi".

- Mi, naravno, ne pretpostavljamo krivicu, ali smatramo da je potreban sudski proces i da oštećena strana u Švedskoj treba da dočeka pravdu - navodi se u pismu.

Poslanici, takođe, ističu da je nekoliko optužbi za silovanje protiv Asanža odbačeno zbog zastarjelosti slučaja i da jedini preostali slučaj zastarijeva u avgustu 2020. godine, prenosi "Sputnjik".

DŽulijan Asanž, osnivač "Vikiliksa", uhapšen je 11. aprila u Ambasadi Ekvadora u Londonu u kojoj se krio posljednjih sedam godina.

On je pred britanskim sudom proglašen krivim za kršenje uslova kaucije 2012. godine, a sud će presudu donijeti na drugom saslušanju 2. maja.

SAD su zatražile izručenje Asanža, kojeg je Vašington optužio za zavjeru s ciljem da ostvari pristup povjerljivom računaru administracije SAD zajedno sa bivšim američkim vojnim obavještajnim analitičarom Čelsijem Meningom 2010. godine.