latinica  ћирилица
13/04/2019 |  16:54 | Autor: SRNA

Lavrov: Neprihvatljivo ponašanje Amerike

Ponašanje SAD prema zemljama Latinske Amerike je neprihvatljivo jer predstavlja direktno uplitanje u unutrašnja pitanja suverenih država, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

- Amerikanci se otvoreno upliću u unutrašnja pitanja suverenih država. Svi znaju za Venecuelu, blickrig koji je propao, ali Amerikanci ne odustaju od cilja da zbace legitimno izabranog predsjednika. To se sasvim dobro vidi u nedavnoj izjavi državnog sekretara Majkla Pompea koji nije odbacio vojnu opciju - rekao je Lavrov.

On je podsjetio da su se Amerikanci čak dosjetili i zloglasne Monroove doktrine prijeteći da su sljedeće na redu Kuba i Nikaragva.

- Čini mi se da oni ne shvataju da se suprotstavljaju cijeloj Latinskoj Americi, ali i ne samo njima. Mislim da je takvo ponašanje apsolutno neprihvatljivo", rekao je Lavrov na 27. Skupštini Savjeta za spoljnu i odbrambenu politiku - prenio je TASS.

Monroova doktrina predstavlja prvi značajniji pokušaj borbe protiv intervencije stranih zemalja u unutrašnje stvari jedne države. Predsjednik SAD DŽejms Monro se 1823. godine pobunio protiv intervencije evropskih država u poslove Amerike.