latinica  ћирилица
16/04/2019 |  13:00 ⇒ 19:44 | Autor: RTRS

Golić: Zvaničnici Hrvatske da se izjasne o Trgovskoj gori

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da Srpska i BiH očekuju stav institucija i najviših zvaničnika Hrvatske o pitanju odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

- Vlasti Hrvatske nas u potpunosti ignorišu, što je nezapamćeno. U rješavanje problema su se uključile institucije BiH, a predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je dopis najvišim zvaničnicima ove zemlje i očekujemo njihov stav - rekla je Golićeva na aktuelnom času u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ističući da bi Hrvatska trebalo da odgovori na pitanje da li je počela izradu sudije o uticaju na životnu sredinu, ona je navela da je radi toga ministarstvo koje predvodi uputilo drugu urgenciju institucijama ove zemlje.

- Najviše posljedica imalo bi oko 230.000 ljudi, koliko ih živi u slivu rijeke Une. Razumijem bojazan tih ljudi, ali i svih nas iz Republike Srpske. Zaista je nedopustivo da Hrvatska skladišti radioaktivni otpad na granici sa susjednom zemljom - ponovila je Golićeva.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je u ovoj godini predviđeno 1,8 miliona KM za rekonstrukciju osnovnih škola u Srpskoj.

- Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske zaprimilo je zahtjev za rekonstrukciju krova u Osnovnoj školi u naselju Pilica kod Zvornika. Zaprimili smo još zahtjeva, a dio sredstva biće obezbijeđen iz kabineta predsjednika Republike i donacija Vlade Srbije - rekla je Trivićeva.