latinica  ћирилица
18/04/2019 |  11:38 ⇒ 12:58 | Autor: RTRS

Bijeljina: Edukacije i profesionalno usavršavanje sekretara Crvenog krsta

U Bijeljini je počelo savjetovanje sekretara opštinskih i gradskih organizacija Crvenog krsta Republike Srpske s ciljem edukacije i profesionalnog usavršavanja. Tematsku konferenciju, jubilarnu dvadesetu po redu, koja se održava u Etno -selu "Stanišići", Crveni krst organizuje tradicionalno jednom godišnje.

Crveni krst je najmasovnija organizacija u Republici Srpskoj sa preko 18.000 volontera u 74 opštinskih i gradskih organizacija.

Svake godine sekretari ovih organizacija se okupljaju na tematskoj konferenciji, koja za cilj ima unapređenje i usavršavanje rada, sa naglaskom na primjere dobre prakse.

- Imamo dobre rezultate kada je u pitanju omasovljenje članstva, što nam je jako bitno. Realizujemo razne programe u oblasti socijalne djelatnosti i dobrovoljnog davalaštva krvi. To su teme koje će ovdje biti reprezentovane od strane sekretara opštinskih i gradskih organizacija, gdje imamo primjere dobre prakse, a to znači značajan napredak organizacija - kaže Brano Dursun, predsjednik Crvenog Krsta Republike Srpske.

Crveni krst je godinama u misiji pomoći socijalno ugroženom stanovništvu, ali je bitno i da se pojačaju aktivnosti na promociji zdravlja, prevenciji zaraznih bolesti, dobrovoljnom davalaštvu krvi, ali i pomoć u svim kriznim situacijama.

- Imaćemo danas profesora Vladimira Barovića sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koji će govoriti o medijskom izvještavanju u kriznim situacijama. Na nesreću prethodnih godina imali smo četiri krizne situacije, poplave, snježne padavine...Mi smo vodeća humanitarna organizacija u svijetu okupljena u Međunarodnu federaciju 191. zemlje - rekao je Đoko Mihajlović, generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske.

Iz Crvenog krsta poručuju da svakodnevno rade na stručnom usavršavanju svojih kadrova, te da su konferencije upravo prilika da se predstave i usvoje nove metode rada.

Istaknuto je i da se svake godine ovoj organizaiji priključi sve više mladih ljudi, što je najveća snaga Crvenog krsta.