latinica  ћирилица
18/04/2019 |  14:22 ⇒ 17:46 | Autor: SRNA

Uručene zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije

Dugogodišnjem novinaru Mirjani Kusmuk i autoru himne Republike Srpske Mladenu Matoviću danas je u Beogradu uručeno ugledno priznanje Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, koje se dodjeljuje za dugogodišnji nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture i razvoju kulturnih djelatnosti.

Generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Srbije Živorad Ajdačić rekao je na svečanosti u Narodnom pozorištu da se ovo priznanje dodjeljuje 44. put istaknutim umjetnicima, naučnicima, profesorima, novinarima, menadžerima, privrednicima iz cijelog svijeta, koji su svi sjedinjeni u čuvanju kulturne baštine i ljubavi prema domovini Srbiji.

Mirjana Kusmuk, nekadašnji glavni i odgovorni urednik Glasa Srpske, šef Deska agencije SRNA, te zamjenik glavnog urednika Nezavisnih novina, istakla je da ovu nagradu ne doživljava kao svoju, nego kao nagradu svih ljudi iz ovih medijskih kuća u Republici Srpskoj sa kojima je imala čast da sarađuje.

- Kažu da nagrada vrijedi koliko vrijedi djelo. Ako je to tako, meni je čast još veća, a posebno mi je drago da je neko prepoznao i prati nečiji trud. Znači, i onda kada se čovjek obeshrabi, uvijek negdje postoji neko ko prati i vrednuje stvari na način na koji mu se čini da je pravedno - rekla je Kusmukova.

Kusmukova, šef Odsjeka za odnose sa javnošću NSRS, zahvalila je za dodjelu Zlatne značke Milovanu Vitezoviću na tome što je pročitao knjigu "Rat i mir u Bosni" u koju je stao jedan dio njene novinarske karijere i smatrao da to zaslužuje priznanje.

Istaknuti banjalučki muzički umjetnik i vanredni profesor Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Mladen Matović rekao je da priznanje Kulturno-prosvetne zajednice Srbije smatra velikom čašću.

- Velika je čast primiti jedno ovako značajno društveno priznanje i nagradu, a istovremeno znači i istovremeno obavezu da nastavimo da radimo na isti način kao što smo radili. Lično ću dati sve od sebe da i u narednom radu dam puni doprinos afirmaciji srpske kulture u umjetnosti - rekao je Matović.

Zlatnu značka Kulturno-prosvetna zajednica Srbije dodjeljuje sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije - Upravom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Dodijeljeno je 60 priznanja pojedincima za višegodišnji rad u kulturi, a među ovogodišnjim dobitnicima su i književnik iz Doboja Dragan Đuranović i vajar iz Trebinja Branko Milanović, književnik iz Rogatice Milad Obrenović i dramski umjetnik iz Banjaluke Nikola Pejaković.

Povelje Kulturno-prosvetne zajednice Srbije dobili su Akademija srpske narodne igre iz Toronta i redakcija nedjeljnika Novine Toronto.