latinica  ћирилица
18/04/2019 |  15:44 ⇒ 17:41 | Autor: SRNA

Kuzmanović: Plodna saradnja dvije akademije nauka i umjetnosti

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ Rajko Kuzmanović rekao je da je saradnja ove institucije sa Srpskom akademijom nauka i umjetnosti /SANU/ urodila plodom, da je zasnovana na jedinstvenom, kulturnom i duhovnom prostoru, i da je u prošloj i ovoj godini rezultirala 21 zajedničkom aktivnošću.

- Saradnja je zasnovana na pravnim aktima, na ustavu i sporazumu dvije akademije. Osim pravne, postoji snažna osnova koja nas objedinjuje, a to je da smo mi jedinstven kulturni, duhovni i drugi prostor, i to nas povezuje trajno - rekao je Kuzmanović danas novinarima u Banjaluci, nakon sjednice izvršnih odbora SANU i ANURS.

On je rekao da je ova saradnja jedinstven primjer gdje se ne gleda koja je institucija starija i jača, već se radi u interesu jednih i drugih.

Kuzmanović je rekao da su dvije akademije napravile veliki iskorak u obavljanju zajedničkih poslova, ističući da je u prošloj i ovoj godini registrovana 21 zajednička aktivnost i da će ova saradnja biti nastavljena i ubuduće.

- Ta aktivnost odnosi se u glavnom na održavanje zajedničkih naučnih skupova, zbornika radova, izradu Enciklopedije Republike Srpske - zaključio je Kuzmanović.

Predsjednik SANU Vladimir Kostić rekao je novinarima da ova institucija sarađuje sa velikim brojem akademija, ali su samo dvije institucije zapisane u njen statut kao one sa kojima ima strateški interes saradnje - Matica Srpska i ANURS.

On je rekao da će dvije akademije zajednički raditi na jezičko-lingvističkim pitanjima, širem doživljavanju istorijskih činjenica, nizu manifestacija o obrazovanju u budućnosti, pitanjima u sferi ekonomije, zapošljavanja, demografije i izložbi.