latinica  ћирилица
18/04/2019 |  15:45 ⇒ 17:41 | Autor: RTRS

I.Sarajevo: Usvojena odluka o osnivanju gradskog Agrarnog fonda

Skupština grada Istočno Sarajevo usvojila je odluku o osnivanju gradskog Agrarnog fonda. Osnovni cilj je organizovanje i unapređenje poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Osnivanjem Agrarnog fonda, koji bi trebalo da bude u koordinaciji sa gradskom Razvojnom agencijom, kako je rečeno, jačaju se institucije grada Istočno Sarajevo.

- Cilj Agrarnog fonda je razvoj poljoprivrede, da iskoristimo jedan od naših najjačih poljoprivrednih fakulteta koji je u gradu Istočno Sarajevo za razvoj ruralnih područja grada Istočno Sarajevo, s tim da grad počne voditi računa o ruralnim područjima - istakao je šef Kluba odbornika SDS-a u Skupštini grada Istočno Sarajevo Goran Šehovac.

Odluku su podržali i u opozicionom SNSD-u, ali su imali i pitanja o načinu finansiranja pa su tražili pojašnjenja u materijalima koje su dobili. Zamjeraju i što nije bilo ozbiljnije koordinacije sa lokalnim zajednicama.

Zbog izostanka stručne rasprave sa načelnicima gradskih opština, uzdržani su bili nezavisni odbornici koji su istakli da se treba pomoći razvoj poljoprivrede, ali, kako kažu,  mora postojati i obaveza onoga kome se daju sredstva.

Iz gradskog rukovodstva ističu da Grad ima ozbiljne namjere kada je riječ o funkcionisanju Agrarnog fonda, te objašnjavaju da će se on dijelom finansirati i iz gradskog budžeta.

- Za tu namjenu već je budžetom za 2019. planirano 100.000 maraka. Ostala sredstva će zavisiti od razvojnih projekata i direktnih rezultata rada i Razvojne agencije i menadžmenta Agrarnog fonda - naglasio je Danko Vučetić, zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva.

Za v.d. direktora Agrarnog fonda imenovana je Ivana Novaković, a većinom glasova izabrana su i tri člana Upravnog odbora.