latinica  ћирилица
19/04/2019 |  12:41 | Autor: SRNA

Sarajevo: Pet hakerskih napada na stranicu registra zaposlenih

Nakon objavljivanja Registra zaposlenih u javnom sektoru u Kantonu Sarajevo, veb stranica Registra je postala meta hakerskih napada, potvrdio je za šef kantonalne Kancelarije za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Erduan Kafedžić.
Hakeri (ilustracija) - Foto: AP
Hakeri (ilustracija)Foto: AP

On je rekao da je jutros u 6.00 časova zabilježeno pet hakerskih napada.

- Sigurnost stranice je pojačana, pa hakeri nisu uspjeli u potpunosti da je sruše, a tokom dana obavijestićemo i policijske organe - istakao je Kafedžić za BHT1.

Šef Kancelarije za borbu protiv korupcije istakao je da od osnivanja ova kancelarija radi pod pritiskom.

On je naveo da su različiti otpori prilikom realizacije aktivnosti - od menadžera raznih institucija do centara moći koji pokušavaju opstruisati njihov rad, pozivajući se na razne zakone, nadležnosti, ne dostavljajući podatke i pišući anonimne prijave na rad, pa čak i međunarodnoj zajednici.

Registar zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo, gdje je moguće pronaći podatke o neto platama svih zaposlenih i imenovanih, dostupan je od juče široj javnosti.

U bazi podataka nalazi se više od 20.00 hiljada imena i prezimena zaposlenih u javnom sektoru, kao i imenovanih osoba na funkcijama izvršne i zakonodavne vlasti Kantona Sarajevo.