latinica  ћирилица
19/04/2019 |  15:14 ⇒ 17:55 | Autor: RTRS

Srpska i Srbija zajednički o problemima u donjem slivu Drine

Na osnovu sporazuma koje su vlade Srpske i Srbije potpisale prošle godine, u Bijeljini je održan sastanak komisije koja se bavi problemima u donjem slivu rijeke Drine.
Vode Srpske - Foto: RTRS
Vode SrpskeFoto: RTRS

U planu je da se komisija sastaje tri do četiri puta godišnje, a cilj je da se utvrde problemi i daju konstruktivna rješenja resornim minstarstvima Srbije i Srpske.

Integralno upravljanje donjim tokom Drine glavni je zadatak komisije koju sačinjavaju eksperti Agencije za vode Srpske i Јavnog vodoprivrednog preduzeća "Srbijavode".

Јedan od glavnih problema je, kažu, obezbjeđenje proticajnog profila Drine jer ima dosta nagomilanog šljunka u njenom koritu.

- Pokušavamo i iznalazimo rješenja kako bismo izašli iz tog problema. Obezbijedili smo proticajni profil i spriječili urušavanje obala s obje strane koje imaju druge posljedice po građane i sa jedne i sa druge strane Drine - kaže Miroslav Milovanović, direktor ЈP "Vode Srpske" Bijeljina.

Ono što je veoma bitno jeste urediti oblast eksploatacije šljunka, ne samo kao ekonomsku kategoriju, već i kao mjeru za uređenje vodotoka, rekao je Milovanović.

Iz "Srbijavoda" podsjećaju da postojeća zakonska regulativa daje određena ograničenja i sa jedne i druge strane Drine da rade onako kako struka nalaže.

- Oko 80 posto toka se nalazi na privatnom vlasništvu te je sa strane i jedne i druge države veoma teško da izvode neke konkretne radove. Na primjer sprudovi oko Pavlovića mosta se nalaze na stotinak parcela, pa je to skoro nemoguće riješiti. Tako da takvu problematiku treba rješavati izmjenom zakonske regulative - istakao je Darko Јanjić, šef tehničkog sektora u Јavnom vodoprivrednom preduzeću "Srbijavode".

Komisija će raditi i na usaglašavanju svih bitnih stvari u vezi s izgradnjom Drinskog nasipa, a koordinacija i razmjena podataka veoma je bitna, jer se na taj način izbjegavaju eventualni problemi, poručeno je sa sastanka zajedničke komisije.