latinica  ћирилица
19/04/2019 |  18:19 | Autor: SRNA

SBB i DF podržali inicijativu SDA o formiranju rezervnog sastava policije

Savez za bolju budućnost /SBB/ i Demokratski front /DF/ podržali su inicijativu SDA o formiranju rezervnog sastava policije u Federaciji BiH.

DF predlaže da rezervni sastav policije u FBiH broji 2.500 pripadnika, ukoliko u rezervni sastav policije Republike Srpske zaista bude primljeno 1.000 policajaca.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić rekao je da vjeruje da će eventualni rezervni sastavi obje entitetske policije, ako uopšte budu formirani, koristiti za povećanje bezbjednosti svih stanovnika BiH.

- Želim da vjerujem da će one pomoći Graničnoj policiji BiH u rješavanju migrantskih talasa koje je vjerovatno nemoguće izbjeći i koje nije moguće zaustaviti izvođenjem pripadnika Oružanih snaga BiH na granicu BiH - ocjenjuje Radončić.

SDA je danas od svog kadra u svim nadležnim institucijama i tijelima zatražila da pokrenu inicijativu za popunu i opremanje aktivnog sastava policije u FBiH i kantonima u skladu sa trenutno važećim standardima.

Vanredna sjednica Komisije Parlamenta Federacije BiH za bezbjednost zakazana je za utorak, 23. april, u Sarajevu povodom najave Republike Srpske da će formirati rezervni sastav policije.

Na ovoj sjednici trebalo bi da bude donesena odluka da FBiH započne proceduru formiranja rezervnog sastava federalne policije, i to kao odgovor na najave vlasti iz Republike Srpske.