latinica  ћирилица
19/04/2019 |  20:50 ⇒ 20/04/2019 | 10:15 | Autor: SRNA

Dodik: Živjela srpska sloga!

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su danas u Republici Srpskoj svi sigurni, jer vjeruju u snagu i podršku Srbije Srpskoj.

- Danas ovdje vama isporučujem naše jasno opredjeljenje i podršku Srbiji i njenom rukovodstvu", rekao je Dodik, obraćajući se građanima na skupu "Budućnost Srbije - ispred Doma Narodne skupštine Srbije.

On je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što mu je dao priliku da se obrati pred ovolikim brojem ljudi, te zahvalio i Srbiji što je jedinstvena, moćna, jaka i okrenuta budućnosti, miru i slozi.

- Hoćemo mir i stabilnu Srbiju, Srbiju posvećenu miru i stabilnosti regiona, Srbiju budućnosti, koja podržava i ne oklijeva da podrži pordrži Republiku Srpsku u onome što jeste njena mogućnost i njeno pravo, ali jeste naše pravo da to očekujem - rekao je Dodik.

Dodik je zahvalio na današnjem skupu u Beogradu, navodeći da on govori o jedinstvu Srbije, te dodao da je došao da isporuči ljubav koju Srbi u Republici Srpskoj imaju za Srbiju, njeno rukovodstvo, snagu, ljubav koja je uvijek bila tu i koja ponekad ide u zabrinutost za stanje i snagu Srbije.

On je rekao da Republika Srpsak želi da Srbija uvijek bude moćnija, snažija, jača i da je Srbija garancija stabilnosti i budućnosti Srpske.

- Došao sam ovdje da svim kažem da ova danas Srbija, naše okupljanje i saborovanje jeste odgovor na sva pitanja koja je bilo ko postavio u posljednje vrijeme Srbiji, tražeći odgovore šta se dršava - rekao je Dodik.

On je naveo da je legitimno biti protiv vlasti, ali da se ne može biti protiv države, a pogotovo protiv Srbije, jer unutrašnja snaga i jedinstvo svake zemlje je važno da bi ona bila moćnija u regionalnim i svjetskim okvirima.

- Srbija koja je izložena otvorenima pitanjima vezanim za Kosovo, mora dati snagu našem pregovaračkom timu, da da dodatnu snagu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a ne da tu snagu oduzima - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da Vučića, kada ovih dana bude na sastanku o Kosmetu, neće pitati šta se dešava u Srbiji, njego će morati da kažu - svaka čast za jedinstvo i stabilnost Srbije.

On je podsjetio da Republika Srpska nije dozvolila da BiH prizna Kosovo, te da u tom pogledu prati politiku Srbije.

- Mi kažemo to jasno i glasno, kao što kažemo jasno i glasno da nećemo u NATO zato što ste i nama u dva navrata bacali bombe, nećemo u NATO zato što nećemo da granica bude na Drini, nećemo da ponovimo situaciju od prije stotinu godina kada je tako bilo - rekao je Dodik.

On je naglasio da je Srpska svoju odluku donijela i da će u tome pratiti Srbiju i da ništa normalnije nema nego da Republika Srpska u važnim geostrateškim politikama prati Srbiju.

- Važno je da znamo da budućnost Srbije podrazumijeva mir, mir među nama, ali i sa narodima sa kojima dijelimo ovaj balkanski prostor, da sve naše razmirice i probleme prošlosti rješavamo pregovorima. Moramo da se naučimo strpljenju, koje je neophodno, jer samo se na taj način možemo izboriti za naše interese - rekao je Dodik.

On je ocijenio da je vrijeme za strpljenje i potrebne odgovore sve više jača i da je na našoj strani.

- Srbija, Srbi u cjelini i mi u Republici Srpskoj veoma jasno, za razliku od vremena prije, možemo da kažemo svoj stav i da se do kraja borimo za njega - rekao je Dodik.

On je istakao da je danas Republika Srpska trajna kategorija, da je to država u kojoj žive Srbi.

- Danas je Srbija zemlja i država u koju smo zagledani i to je naš primarni osjećaj pripadnosti našeg identiteta - rekao je on.

Dodik je zahvalio Vučiću što je pokrenuo mnoge projekte, i što u svim opštinama u Republici Srpskoj danas postoji bar jedan od projekata koji se realizuje i koji će na kraju imati naziv Beograd, a najčešće Srbija.

Zahvalivši Vučiću na zainteresovanosti da se gradi momorijalni centar Јasenovac, Dodik je podsjetio da je rođen ispod Kozare, nedaleko od Јasenovca, gdje je pobijeno više od 500.000 Srba, a da bivši komunistički režim nije dozovoljavao da se o tome priča.

On je naveo da je prethodna vlast, kada je dolazio u Beograd i molio da se na pravi način obilježđe Јasenovac i Gradina, rekla da to možda nije dobro, da ne vrijeđaju Hrvate, a da je Vučić to odmah podržao čim je prvi put razgovarao sa njim o tome.

- Neka živi Republika Srpska, neka živi Srbija, i neka živi srpska sloga - poručio je Dodik.