latinica  ћирилица
23/04/2019 |  17:30 | Autor: SRNA

Aškraba: Život su mi spasili fočanski hirurzi

Na suđenju generalu takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Kalinovika, svjedok Tužilaštva Dušanka Aškraba rekla je da se nakon teškog ranjavanja od granatiranja 3. juna 1995. godine u fočanskoj bolnici za njen život borilo 13 hirurga.
Ramiz Dreković - Foto: RTRS
Ramiz DrekovićFoto: RTRS

- U Domu zdravlja u Kalinoviku pružena mi je prva pomoć, a onda sam prevezena u bolnicu u Foču. Odmah sam upućena na operaciju, a 13 hirurga je tokom četiri, pet časova sve učinilo da me spase. Јako sam krvarila, pluća su mi bila otvorena i u njima, kao i pored kičme, imala sam gelere. Lijeva ruka i nekoliko rebara bili su slomljeni, a tokom operacije izvađena mi je slezena - navela je Aškraba.

Ona je dodala da je tokom 15 dana na intenzivnom odjeljenju bila životno ugrožena, te da su joj hirurzi, nakon 22 dana, povremeno vadili drenove.

- Sa mnom u bolnici bili su Јelena Bozalo i Igor Kozomara. Јelena je bila puna gelera, čak i po lici, a oboje su imali oštećene unutrašnje organe, psihički su bili rastrojeni i stalno su plakali. Teško nam je palo kada smo čuli da je Stanislava poginula - rekla je Aškraba.

Ona se prisjetila da je kroz staklo vidjela ljude koji su iz Kalinovika pobjegli od granatiranja, koji su dolazili da pozdrave nju i druge ranjene učenike.

Aškraba je rekla da i danas ima gelere u tijelu i zdravstvene probleme zbog ranjavanja, te da je konstatovano da je 80 odsto invalid.

Aškraba, čije je djevojačko prezime Nišić, imala je samo 14 godina kada je kao učenica osmog razreda sa nekoliko svojih vršnjaka preživjela granatiranje, dok je Stanislava Koprivica na licu mjesta smrtno stradala.

Svjedočeći o ovom strašnom događaju u Sudu BiH, Aškraba je danas ispričala da su te subote učenici osmog razreda trebali proslaviti maturu i da je sa Јelenom Bozalo, Mlađenkom Јovović, Davorom Markovićem, Igorom Kozomarom i Stanislavom Koprivicom krenula prema školi.

"Pucalo se od ranog jutra, a prva granata je pala pored kafića `Lambada` nakon čega smo se sakrili u jednu zgradu. Kada se smirilo došli smo u školu, u kojoj smo radi bezbjednosti smješteni u hodnik. Tu smo pjevali jer smo proslavljali maturu", ispričala je Aškraba.

Nastavljajući svjedočenje, rekla je da su ih nakon pola sata ili sat, po dvoje puštali da idu kući.

- Mi smo se skupljali u centru Kalinovika kada se iz pravca Bjelimića i Ljute čulo ispaljenje druge granate. Stanislava i ja smo pošle do kioska da se sakrijemo. U jednom momentu bila je magla, dim. Pala sam preko Stanislave, bila sam svjesna i osjećala strašne bolove - objasnila je Aškraba.

U Domu zdravlja, ispred kojeg je pala i treća granata, prva pomoć joj je pružena u hodniku. Tu su, kaže, već bili Јelena Bozalo i Igor Kozomara koji su se žalili na bolove. Nakon toga, sanitetom je prebačena u Foču.

Tokom unakrsnog ispitivanja odbrane Ramiza Drekovića, Aškraba je rekla da u Kalinoviku, u kojem su samo padale granate, nije viđala srpske vojnike.

Ramiz Dreković je optužen da je u svojstvu nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH, postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Dreković je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic, da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika naseljenog Srbima.

U optužnici se navodi da je u granatiranju tokom maja i juna 1995. godine ubijeno dijete od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih lica, te razoreno više objekata.

Suđenje će biti nastavljeno 14. maja.