latinica  ћирилица
23/04/2019 |  18:25 | Autor: SRNA

Anđelković: Zahtjevi Albanaca - direktno sabotiranje svih dogovora

Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je, komentarišući situaciju u kojoj se Srpskoj listi osporava učešće na predstojećim izborima na sjeveru Kosova, da zahtjevi Albanaca predstavljaju direktno sabotiranje svih dogovora Beograda i Prištine.
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs) -
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs)

- Beograd i Priština nemaju dogovor o normalizaciji odnosa, gdje mi Kosovo kao državu prihvatamo. Briselski sporazum podrazumijeva uključivanje Srba u sistem lokalne samouprave na Kosovu i tehničke je prirode, dakle, bez statusnih elemenata - rekao je Anđelković za "Sputnjik".

Prema njegovim riječima, ako se Albanci nastave ovako ponašati, onda je došlo vrijeme da Srbija direktno uspostavi svoje opštine na sjeveru Kosova.

- Srbija, takođe, treba da bude spremna i da na svaki način štiti naš narod i njegove interese. Јer pokušaj pretvaranja tehničkih aranžmana u statusne je nešto što ne smije da se dopusti - smatra Anđelković.

Centralna izborna komisije samoproglašenog Kosova nije donijela odluku o potvrđivanju kandidata za izbore za gradonačelnike četiri opštine na sjeveru Kosova zbog odbijanja članova albanskog radiklanog pokreta "Samoopredjeljenje" da odobre prijedlog Kancelarije za registraciju političkih partija i da potvrde kandidate Srpske liste za gradonačelnike.

Članovi tog pokreta prenijeli su CIK-u da svoj glas ne mogu da daju jer su "kandidati Srpske liste prekršili Ustav Kosova" i jer su "dajući ostavke uskratili građanima usluge lokalne samouprave".

Druga, krupnija "zamjerka" predstavnika "Samoopredjeljenja" kandidatima Srpske liste je da su u svojim ostavkama napisali Kosovo i Metohija, a ne Kosovo.

Zbog svega toga traže da se o kandidaturama Srba izjasni Ustavni sud samoproglašenog Kosova, kao i da se srpski kandidati distanciraju od uticaja Beograda i politike predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Politički predstavnici Srba sa Kosmeta okupljeni oko Srpske liste odlučili su, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu 10. aprila, da izađu na lokalne izbore za predsjednike četiri srpske opštine na sjeveru Kosova i Metohije koje je Priština raspisala za 19. maj.

Oni su tada poručili da izlaze na izbore i da neće dozvoliti ni Prištini, ni međunarodnoj zajednici da na te političke pozicije dovedu Albance ili srpske marionete koje će raditi šta im kažu, te da će Srpska lista raditi zajedno sa Srbijom i biti jedinstvena.