latinica  ћирилица
23/04/2019 |  19:35 | Autor: SRNA

Đurić: Јoš jedno grubo ugrožavanje ljudskih i političkih prava Srba

Najava uskraćivanja prava kandidovanja srpskim kandidatima na lokalnim izborima u opštinama na sjeveru Kosmeta grubo potkopava ionako krhku političku i bezbjednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i ugrožava osnovna prava Srba, rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosmet Marko Đurić.
Marko Đurić - Foto: RTRS
Marko ĐurićFoto: RTRS

- Ideja da nekome budu nametnuti uslovi u vezi sa političkim stavovima i nacionalnom pripadnošću i da se neko isključuje sa izbora suštinski zbog nacionalne pripadnosti, ne samo da je u suprotnosti sa svim tekovinama savremene Evrope i civilizacije 21. veka, već predstavlja povratak u vreme najmračnije vladavine balističkog pokreta, Velike Albanije i vladavine Envera Hodže - napomenuo je Đurić.

On je naveo da to nije primjereno, niti može voditi normalizaciji odnosa i očuvanju mira i stabilnosti, prenose beogradski mediji.

- Niko ne bi trebalo da se igra sa osnovnim ljudskim i političkim pravima Srba na Kosmetu - poručio je Đurić.

On je rekao da je zaprepašten zbog toga što je neko u Srbiji našao za shodno da nazove principijelnim pokret "Samoopredeljenje", čiji su članovi odgovorni za pokušaj da Srbima bude zabranjeno učešće na izborima samo zato što su Srbi.

- Јutros je Dragan Đilas pokret `Samoopredeljenje` nazvao principijelnim i beskompromisnim u borbi za svoju politiku. Nama očigledno nikakvi neprijatelji sa strane nisu potrebni, jer imamo dovoljno genija kod kuće koji će se naći da rade ovakve stvari - naglasio je Đurić.

Centralna izborna komisije samoproglašenog Kosova nije donijela odluku o potvrđivanju kandidata za izbore za gradonačelnike četiri opštine na sjeveru Kosmeta jer su članovi albanskog radikalnog pokreta "Samoopredjeljenje" odbili da odobre prijedlog Kancelarije za registraciju političkih partija i potvrde kandidate Srpske liste.

Članovi tog pokreta prenijeli su CIK-u da svoj glas ne mogu dati jer su "kandidati Srpske liste prekršili Ustav Kosova" i jer su "dajući ostavke uskratili građanima usluge lokalne samouprave", a u ostavkama napisali Kosovo i Metohija, a ne Kosovo.

Oni traže da se o kandidaturama Srba izjasni Ustavni sud samoproglašenog Kosova, kao i da se srpski kandidati distanciraju od uticaja Beograda i politike predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Politički predstavnici Srba sa Kosmeta okupljeni oko Srpske liste odlučili su, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu 10. aprila, da izađu na lokalne izbore za predsjednike četiri srpske opštine na sjeveru Kosova i Metohije koje je Priština raspisala za 19. maj.

Oni su tada poručili da neće dozvoliti ni Prištini, niti međunarodnoj zajednici da na te političke pozicije dovedu Albance ili srpske marionete koje će raditi šta im kažu, te da će Srpska lista raditi zajedno sa Srbijom i biti jedinstvena.