latinica  ћирилица
25/04/2019 |  14:21 ⇒ 14:22 | Autor: SRNA

Kecmanović: Alijansa se vraća na "mjesto zločina"

Univerzitetski profesor Nenad Kecmanović ocijenio je danas u Beogradu da se NATO, pozivom BiH, a time i Republici Srpskoj za priključenje Alijansi, praktično vraća na "mjesto zločina" iz devedesetih godina prošlog vijeka.
Nenad Kecmanović - Foto: SRNA
Nenad KecmanovićFoto: SRNA

- Dopisom iz centrale u Briselu da BiH potpiše MAP /Akcioni plan za članstvo u NATO/ Srbima je predloženo da NATO po drugi put dođe u Republiku Srpsku - rekao je on.

Kecmanović je na konferenciji "Odnos NATO-a prema Balkanu" naveo da je prvo prisustvo ove alijanse bilo bombardovanje srpskih položaja u BiH osiromašenim uranijumom.

- Ovaj drugi put to je poziv da sa svima onima koji su nam pored neposrednog stradanja i razaranja proizveli i danas aktivnu epidemiju malignih oboljenja da zajedno sa njima postanemo braća po oružju i da nekim trećima, takođe nevinim narodima zajedno činimo isto zlo - rekao je on.

Kecmanović je napomenuo i da bi se moglo reći da se time "NATO vraća na mjesto zločina" podsjetivši da je na nedavnom skupu "Zašto Srpska neće u NATO" naveo deset razloga zbog čega ne treba da se priključi Alijansi.

Politikolog Aleksandar Pavić ukazao je da NATO u praksi sve drugačije radi umjesto onog kakvim pokušava da se predstavi u javnosti.

- U praksi oni rade potpuno suprotno od onog kako reklamiraju sebe, umjesto promotera takozvanih demokratskih vrijednosti oni su promoteri militarizma, jednostranosti, kršenja međunarodnog prava i gaženja demokratije - rekao je on.

Prema njegovim riječima, Alijansa je uspjela da se pozicionira medijski kao neka snaga koja donosi svjetlost nasuprot silama beznađa i mraka koje žele sve da vrate u prošlost.

- Samo ću da govorim o tome i mislim da je važno da se raskrinka ta njihova priča jer to je osnova te njihove "meke moći" - rekao je Pavić.

Skup je organizovao Evroazijski bezbjednosni forum, na čijem čelu je Mitar Kovač koji je ocijenio da je Balkan prostor nepredvidljivosti, istorijskog stradanja naroda i ogromne zainteresovanosti velikih sila.

On je ocijenio da NATO danas, na prostoru Balkana pokušava da u svakom smislu potisne prisustvo Rusije i Kine u bilo kom smislu i da uguši dva srpska interesa.

Prema njegovim rečima, Alijansa pokušava da, suprotno međunarodnom pravu legalizuje okupaciju Kosmeta i da onemogući bilo kakvo zbližavanje Srbije i Republike Srpske.

Profesor u penziji beogradskog Fakulteta bezbednosti Radomir Milašinović je ukazao i da Alijansa svoje ciljeve, u državama koje su joj interesantne, ostvaruje suprotno većinskoj volji naroda.

On je rekao da primjer prijema Crne Gore u NATO to pokazuje.

O temi "Odnos Srbije prema NATO-u" govorio je i penzionisani general Branko Krga koji je ukazao da je vojna neutralnost prirodna i najbolja orijentacija za Srbiju.

Naučni savjetnik beogradsko Institut za međunarodnu politiku i privredu Dragan Petrović je, govoreći o temi "Makedonija kao žrtva pritisaka NATO-a" podsjetio na mnoge unutrašnje protivrječnosti u toj državi.