latinica  ћирилица
25/04/2019 |  18:08 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Sarajevo traži zabranu udruženja koja propagiraju Ravnogorski pokret

Ministarstvo pravde i uprave u Vladi Sarajevskog kantona uputilo je osnovnim sudovima u Republici Srpskoj zahtjeve za zabranu udruženja koja propagiraju ravnogorski pokret - saznaje naša Televizija.

Јovo Vukeljić iz Ravnogorskog pokreta Republike Srpske smatra da Sarajevo tim zahtjevom želi prekrojiti istoriju, dok istoričar Željko Vujadinović poručuje da sudovi, kako god odlučili, nemaju pravo da pišu istoriju niti su nadležni za to.

Medijska hajka iz Federacije zbog okupljanja poštovalaca Јugoslovenske vojske u otadžbini i njenog komandanta Dragoljuba Mihailovića početkom marta u okolini Višegrada kulminirala je zahtjevom iz Sarajeva za zabranom djelovanja ravnogorskih udruženja registrovanih širom Srpske.

"...zbog promovisanja nacionalne mržnje, zastupanjem ideologije koja predstavlja kontinuitet politike etničkog čišćenja podnosi se zahtjev za zabranu djelovanja Udruženja četničkog, ravnogorskog pokreta sa adresom u Banjaluci..."- (iz zahtjeva Ministarstva pravde i uprave Vlade Kantona Sarajevo upućenog Osnovnom sudu u Banjaluci).

U obrazloženju Ministarstvo pravde podsjeća da je Dragoljub Mihailović bio osuđen za ratni zločin i iz toga izvlače uzročno-posljedični kontinuitet netrpeljivosti prema nesrpskom stanovništvu u posljednjem ratu u BiH.

Zaboravljaju da je Srbija 2015. rehabilitovala komandanta Јugoslovenske vojske u otadžbini, vrativši mu građanska prava oduzeta u političko-ideološkom postupku vođenom 1946.

- Zahtjevi toga tipa u svojoj osnovi u svakom slučaju trebali bi da imaju naučno obrazloženje i eventualno, da se Sud proglasi da odlučuje o tom pitanju trebalo bi da ima u osnovi pouzdanu nauku. Sud ne piše istoriju niti je može pisati niti je nadležan za to - kaže istoričar Željko Vujadinović.

U Osnovnom sudu u Banjaluci potvrđeno nam je da su primili zahtjev, ali da o njemu još nisu odlučivali.

Nezvanično, u Sudu su u nezgodnoj situaciji. S jedne strane snažan medijski pristisak iz Federacije, s druge činjenica da ravnogorska udruženja godinama legalno djeluju.

Na kraju, stručna javnost i laici odavno znaju da je Ravnogorski pokret bio prvi oslobodilački u okupiranoj Evropi.

- Mi smo registrovani po zakonima Republike Srpske i to je jedino mjerodavno. Ovdje se pokušava prekrajati istorija Ravnogorskog pokreta. Dakle, radi se o potpunim neznalicama koji žele kroz sudski postupak da zabrane organizaciju koja se bavi istorijom Ravnogorskog pokreta - istakao je Јovo Vukeljić, predsjednik Udruženja ravnogorskog pokreta Republike Srpske.

Defile ravnogoraca u Višegradu "digao" je na noge Sarajevo, posebno snimak na kome jedan od učesnika uz gusle pominje "krvavu Drinu".

Oštra osuda stigla je iz Ambasade SAD, čije pilote su spasavali vojnici Dragoljuba Mihailovića.

Dragan Mektić najavio je Izvještaj ali iz Tužilaštava bez potvrde da ga je dostavio.

Istorači su osudili istupe neodgovornih pojedinaca koji su sebe predstavili onakvim kako su komunisti decenijama prikazivali četnike.