latinica  ћирилица
26/04/2019 |  09:41 ⇒ 09:42 | Autor: SRNA

Izricanje kazne Mariji Butini

Pred sudom u Vašingtonu danas će biti izrečena presuda navodnom ruskom agentu Mariji Butini zbog njenih napora da oformi mrežu kontakata sa članovima Republikanske stranke višeg ranga putem veza u američkom lobiju za proizvodnju i prodaju oružja.
Marija Butina (Foto: rs-lat.sputniknews.com) -
Marija Butina (Foto: rs-lat.sputniknews.com)

Tužilaštvo za Butinu traži izricanje zatvorske kazne u trajanju od 18 mjeseci i ona bi mogla odmah biti deportovana, pošto je već provela devet mjeseci u zatvoru u SAD.

Ministarstvo pravosuđa navodi da je Butina, iako ne postoji dokaz o njenoj povezanosti sa ruskim obavještajnim agencijama, bila dio šireg plana Moskve da se ubaci i omete američku politiku, što obuhvata i mješanje u predsjedničke izbore 2016. godine.

Međutim, Butina tvrdi da njeni petogodišnji napori da uspostavi mrežu kontakata sa republikancima nisu ništa drugo nego privatan pokušaj jačanja američko-ruskog prijateljstva.

Moskva navodi da je ona žrtva "lova na vještice" i u proteklih nekoliko mjeseci njena slika je bila na brojnim društvenim mrežama uz poruku "Oslobodite Mariju Butinu".