latinica  ћирилица
29/04/2019 |  19:40 ⇒ 30/04/2019 | 07:48 | Autor: RTRS

Predsjednica Srpske posjetila djecu Doma "Rada Vranješević" (FOTO)

Povodom Vaskrsa predsjednica Republike Željka Cvijanović posjetila je štićenike Doma za djecu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" u Banjaluci i uručila im poklone. Obišli su prostorije doma i vrtić, koji bi trebalo da bude završen na ljeto.

Djeca iz doma gošću su dočekala kao pravi domaćini, a predsjednica je na poklon donijela bicikle.

Provjerili su i čije je jaje jače, a potom zajedno su obišli i dvije nove usluge u sistemu socijalne zaštite – vrtić, koji će biti završen na ljeto i savjetovalište za djecu i njihovu porodicu.

- Cilj savetovališta je prevencija izdvajanja dece iz bioloških porodica, a vrtića socijalizacija naše dece sa decom iz lokalnih zajednica - rekao je Vladimir Kajkut direktor Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević".

Za vrtić, Vlada Srpske prošle je godine izdvojila 100 hiljada maraka. Taj projekat kandidovan je za podršku Srbije, za šta će biti obezbijeđeno 200 hiljada maraka.

- To je jedan od načina da pokažemo da sa lokalnom zajednicom možemo da organizujemo ovakve stvari, da ima ljudi koji rade i koji su osposobljeni za tu vrstu posla i rada s decom i institucije se trude da pomognu ovaj dom, znajući kolika je uloga i za zbrinjavanje i spremanje za budući život - istakla je predsjednica Srpske.

U narednom periodu, biće otvorene i druge usluge – prihvatilište za djecu zatečenu u skitnji i stanovi za one koji napuštaju dom. Ustanova je aplicirala Gradu za dodjelu dvije stambene jedinice, koje bi mladi koristili u periodu od 6 mjeseci do godinu dana po izlasku iz doma. Tu mogućnost koristiće i dvadesettrogodišnji Neven Mišković.

- Dođe taj trenutak kad dijeete treba da napusti dom i uhvati ga nesigurnost, gdje će, šta će. Ali evo, sad su došli u tu priču za te stanove, pa se čovjek osjeća nekako i sigurnije - naglasio je Neven Mišković štićenik Doma "Rada Vranješević", diplomirani fizioterapeut.

U Domu je trenutno 84-oro djece bez roditeljskog staranja. Potrebe su svakodnevne, a najvažnije uspijevaju da obezbijede uz pomoć Vlade, kaže Kajkut. Ističe da dom potražuje oko 150 hiljada maraka od opština, zbog čega će plaćanje od najvećih dužnika, staviti u prioritet.