latinica  ћирилица
30/04/2019 |  16:30 ⇒ 01/05/2019 | 11:55 | Autor: sputniknews.com

Haotično u Karakasu; propast "državnog udara", desetine povrijeđene

Na ulicama Karakasa sukobili su se pristalice samoproglašenog predsjednika Huana Gvaida u namjeri da izvedu državni udar sa vojskom Venecuele koja je lojalna predsjedniku Nikolasu Maduru. Čuli su se i pucnji, a mediji prenose da ima desetine povrijeđenih.
Venecuela - pokušaj državnog udara (Foto: AP Photo / Fernando Llano) -
Venecuela - pokušaj državnog udara (Foto: AP Photo / Fernando Llano)

Ruski ambasador u Venecueli Vladimir Zajemski rekao je da je puč na koji je pozvao Gvaido kršenje zakona te zemlje.

- Nijedan mehanizam u sadašnjem ustavu Venecuele nije dao ovlašćenja predsjedniku Narodne skupštine da se proglasi za šefa izvršne vlasti - istakao je Zeamski za Globovizion.

Јedan od lidera opozicije i Gvaidov mentor Leopoldo Lopes pobjegao je iz kućnog pritvora i zatražio azil u ambasadi Čilea u Karakasu, prenose svjetski mediji.

Lopes je to učinio zajedno sa cijelom porodicom, a takav potez se tumači kao propast pokušaja državnog udara.

Lopes se nalazio u kućnom pritvoru od 2017. godine, ali je jutros viđen u Gvaidovom društvu kada je "naređen pokret za izvršenje državnog udara".

Ministar spoljnih poslova Čilea Roberto Ampero je objavio da je Lopes primljen u njihovu ambasadu.

- Lopesov najavljeni bijeg u Čile sugeriše da su Gvaidovi napori da dobije povjerenje policije i vojske propali, pošto je veći dio snaga bezbjednosti ostao vjeran predsjedniku Nikolasu Maduru - navode mediji.

Lopes je osnovao partiju Volja naroda, koju Gvaido predstavlja u Narodnoj skupštini Venecuele, a tokom protesta 2014. godine je uhapšen i optužen za zavjeru. Tada je oslobođen, ali je 2015. godine osuđen na skoro 14 godina zatvora, zbog izazivanja nasilja i do 30. aprila 2019. godine nije bio prisutan u javnosti.

Ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino Lopes je rekao da će vojska koristiti sva raspoloživa sredstva da spriječi pokušaj državnog udara.

On je to izjavio pošto je objavljeno da grupa Gvaidovih pristalica ide ka Madurovoj rezidenciji.

- Svako ko dođe do predsjedničke palate i koristi nasilje biće spriječen nasiljem. Ako budemo morali da koristimo oružje, koristićemo - rekao je ministar.

Upozorio je da će opozicija, predvođena Gvaidom, biti odgovorna za svaku smrt na ulici, ukoliko do nje dođe i optužio je protivnike režima Madura da žele krvoproliće.

- Vlasti su bile ozbiljne u najavama da će koristiti oružje. Neposredno po obraćanju ministra, pucnjava je izbila u okolini sjedišta Ministarstva saobraćaja u Karakasu - prenijeli su mediji.

Na snimcima vidi kako policija razmjenjuje vatru sa nepoznatim osobama, koje su navodno pucale i na civile u zgradi.

Ministar je dodao i da je mala grupa vojnika stala na stranu Gvaida, te da su se pojedini vratili pod komandu Madura.

Pukovnik vojske Venecuele ranjen je danas tokom sukoba sa demonstrantima - izjavio je Padrino.

On je to napisao na Tviteru, navodeći da je do ranjavanja došlo tokom sukoba na jednom putu.

 -U ovom trenutku ulazi u operacionu salu. Smatram da su vođe opozicije odgovorne - napisao je Padrino.

Prema navodima Si-En-Ena, 52 osobe su povrijeđene u današnjim sukobima na ulicama Karakasa i smještene su u obližnje bolnice. 

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je danas opoziciju u Venecueli da se okrenula nasilju u svom drskom pokušaju da uvuče oružane snage u sukobe.

Bolton pozvao na promjenu režima Venecuele

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost DŽon Bolton je pozvao na "promjenu režima" u Karakasu, pa optužio Kubu da kontroliše trenutnu vlast Venecuele.

On je pozvao Madurove zvaničnike da promijene svoj stav i da podrže Gvaida "ako im to dozvole Kubanci". Takođe je osporio navode da je u pitanju pokušaj vojnog puča jer je, kako kaže, legitimni predsjednik dao naređenje vojsci: "Јasno je da ovo nije puč. Mi priznajemo Gvaida kao legitimnog predsjednika Venecuele".

Predsjednik SAD Donald Tramp objavio je na Tviteru da pomno prati dešavanja u Venecueli, kao i da Amerika stoji uz narod Venecuele i njihove slobode.

Susjedne zemlje podržavaju Gvaida

Ministar spoljnih poslova Ekvadora Hose Valencija objavio je na Tviteru kratko saopštenje u kom je naveo da je njegova zemlja uz Gvaida, a slična poruka osvanula je i na nalogu peruanskog Ministarstva spoljnih poslova.

- Vlada Ekvadora obnavlja svoju čvrstu podršku predsjedniku Huanu Gvaidu tokom teških vremena za Venecuelu. Nadamo se mirnoj tranziciji bez prolivene krvi. Podržavamo sve međunarodne napore u tom domenu - naveo je Valencija.

Peru je, u donekle oštrijoj poruci, naveo: "Potpuno podržavamo predsjednika Huana Gvaida u njegovoj borbi da povrati demokratiju u Venecuelu. Madurova uzurpacija i diktatorski režim moraju da se završe".

Predsjednik Brazila Žair Bolsonaro napisao je na Tviteru da pomno prati situaciju u Venecueli i ponovio svoju podršku "demokratskoj tranziciji".

- Brazil je na strani naroda Venecuele, predsjednika Huan Gvaida i oslobođenja građana - naveo je.

Istovremeno, njegov sin Eduardo koji je na čelu Komiteta za spoljne poslove Kongresa okrivio je Hezbolah i kubanske vojnike da pomažu Maduru da ostane na vlasti, pa dodao da se nada da će biti poražen.

Ima povrijeđenih

Društvenim mrežama već neko vreme kruže objave da među demonstrantima ima ranjenih, a britanski Gardijan je prenio izvještaj njihove novinarke koja tvrdi da je među njima i Vikrot Zabala (25) koji ima povrede od gumenih metaka duž leđa i po rukama. Navodno, njega je gađala vojska dok je pomagao ljudima da se sklone sa autoputa. On je optužio vojsku da nije samo koristila gumene metke, nego da je ispalila i standardnu municiju na demonstrante.

Gvaido sa pristalicama ispred vojne baze

Ranije su se Huan Gvaido, koji se proglasio za predsjednika Venecuele, i njegove pristalice okupili u Karakasu na auto-putu ispred vojne baze Karlota.

Prije toga je Gvaido pozvao građane Venecuele i vojsku da izađu na ulice, kako bi okončali operaciju "Sloboda" za svrgavanje predsjednika države Nikolasa Madura.

Ambasada Venecuele u Moskvi objavila je video na kome je prikazana situacija u blizini avio-baze Karlota, gdje se održava protest Gvaidovih pristalica. Na snimku se vidi da je situacija u bazi mirna.

Na ulice Karakasa izašli su brojni građani, kako pristalice tako i protivnici Nikolasa Madura. Na više mjesta došlo je do sukoba između demonstaranata i Nacionalne garde.

Iz jednog vozila, vojska je vodenim topom rastjeravala demonstrante.

Društvenim mrežama kruži snimka drugog vozila koje je uletilo u grupu ljudi i prešlo preko njih. Navodno je riječ o demonstrantima koji podržavaju Gvaida, a incident se dogodio nedaleko od vojne baze Karlota. Međutim, ta informacija nije potvrđena.

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost DŽon Bolton je nakon pokušaja državnog udara u Venecueli izjavio da vojska treba da podrži Nacionalnu skupštinu.

SAD su nekoliko puta pozivale vojsku Venecuele da pređe na stranu opozicije.

​Bolton je na Tviteru napisao da oružane snage Venecuele "moraju da štite Ustav i venecuelanski narod".

- Oni moraju da podrže Narodnu skupštinu i zakonske institucije protiv uzurpacije demokratije - rekao je on.​