latinica  ћирилица
30/04/2019 |  19:03 ⇒ 22:31 | Autor: SRNA

Opozicija se okrenula nasilju umjesto pregovorima

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je danas opoziciju u Venecueli da se okrenula nasilju u svom drskom pokušaju da uvuče oružane snage u sukobe.
Podrška za Nikolasa Madura  (Foto:PrintScreen) -
Podrška za Nikolasa Madura (Foto:PrintScreen)

Radikalna opozicija u Venecueli ponovo se vratila nasilnim metodama sukoba. Umjesto da na miran način riješe političke nesuglasice, krenuli su putem širenja sukoba i provociraju kršenjem javnog reda i mira te izazivaju sukobe sa oružanim snagama, saopštio je MIP Rusije.

U saopštenju je upućen poziv opoziciji da odustane od nasilja i da stupi u pregovore što je, kako se ističe, od ključne važnosti da bi se izbjeglo krvoproliće.

Postupci američke administracije i agresivna retorika o Venecueli izazvali su pogoršanje situacije u toj zemlji, rekla je portparolka MIP Marija Zaharova.

- Od početka krize u Venecueli smo govorili da su neprihvatljive prijetnje upotrebom sile, američka agresivna retorika i postupci koje svijet vidi jer dovode do pogoršanja situacije. Međutim, političari u Vašingtonu ne uviđaju u kakvu katastrofalnu situaciju uvlače Venecuelu - ističe Zaharova.

Ona je naglasila da je Rusija uvijek zauzimala stav da se ne miješa u unutrašnja pitanja, da se izbjegava promjena vlasti i posebno upotreba sile da bi se to ostvarilo.

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je o situaciji u Venecueli na sastanku sa Savjetom za bezbjednost.

Erdogan optužio Gvaida za državni udar

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan osudio je pokušaj državnog udara venecuelanskog opozicionara Huana Gvaida koji kaže da je okupio vojnike protiv predsjednika Nikolasa Madura.

- Kao zemlja koja se borila protiv državnih udara i poznaje negativne posljedice koje oni proizvode osuđujemo pokušaj državnog udara u Venecueli - napisao je Erdogan na Tviteru i dodao da cio svijet treba da poštuje demokratski izbor naroda Venecuele.

Erdogan je siguran saveznik Madura koji je bio prvi strani vođa da mu je izrazio podršku poslije neuspjelog puča u Turskoj 2016. godine.

Erdogan je osudio one koji pokušavaju da imenuju "kolonijalnog guvernera" u Venecueli, misleći na Gvaida, koga su SAD i oko pedeset drugih zemalja priznale kao prelaznog predsejdnika.

- Treba da znaju da je jedini način da se utvrdi kako će se vladati nekom zemljom preko demokratskih izbora. Izbori su presudni u demokratijama - napisao je Erdogan.

Vlasti negiraju da je riječ o puču

Ministar spoljnih poslova Venecuele Horhe Areaza negirao je da je u toku vojni puč za svrgavanje predsjednika Nikolasa Madura i optužio lidera opozicije Huana Gvaida da djeluje prema naređenjima iz Vašingtona.

- To nije pokušaj vojnog puča. To su direktno planirali u Vašingtonu, Pentagonu, Stejt departmentu i savjetnik za nacionalnu bezbjednost DŽon Bolton - rekao je Areaza.

Prema njegovim riječima, oni predvode vojni udar i daju naređenja Gvaidu.

Areaza je naglasio da Maduro i dalje ima punu kontrolu nad Venecuelom uz podršku vojske.

Guteres traži maksimalnu uzdržanost

Generalni sekretar UN Antonio Guteres zatražio je maksimalnu uzdržanost u Venecueli kako bi se izbjeglo nasilje, rekao je danas portparol UN Stefan Dužarik.

- Generalni sekretar UN zatražio je danas da sve strane iskažu maksimalnu uzdržanost i apelovao da svi izbjegavaju bilo kakav vid nasilja, te da pokrenu hitne korake ka povratku mira - naglasio je Dužarik, ističući da je Guteres dostupan za posredovanje ukoliko obje strane zatraže pomoć.