latinica  ћирилица
06/05/2019 |  15:23 ⇒ 18:32 | Autor: RTRS

Trebinje: Predstavom obilježili 800 godina eparhije

Povodom 800 godina postojanja Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, učenici gatačkih osnovnih i srednjih škola, u Trebinju su izveli pozorišnu predstavu pod nazivom "Iz vremena u vječnost". Posvećena je Svetom Savi, utemeljivaču eparhije i prvom srpskom arhiepiskopu.

Predstava je, jednim dijelom, nastala prošle godine, povodom učeničke slave, a nešto kasnije je dorađena i adaptirana za pozorište. Kao predstava, prvi put je izvedena polovinom prošle godine, a prvo gostovanje je bilo u Trebinju. Sve likove igraju djeca od četvrtog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole.

- Djeca imaju veliku odgovornost, jer osjećaju da je važno da ova poruka, koju imamo u priči, da je na pravi način prenesu publici, mada pokušavam da im kažem da kroz igru, rezultati sami dođu po sebi - ističe Ivana Hrnjez, vjeroučiteljica OŠ "Sveti Sava" Gacko.

Školarci su, na scenski način, ispričali život Svetog Save, od rođenja do monašenja. Bez obzira na to što su ovu temu izučavali kroz predmet istorija, saznali su i neke nove činjenice iz života Svetog Save.

- Imali smo jaku želju da doprinesemo. Ovo je velika godišnjica, 800 godina Eparhije, da pokažemo da je i nama mladima stalo koliko to ima važnost - ističe Andrej Šojić, učenik 3. razreda SŠC "Pero Slijepčević" Gacko.

Kroz pozorišno pričanje o Svetom Savi, mladim glumcima je dopuštena sloboda.

- Predstava je lijepo urađena, životna, presječeno muzikom, kao da želi da kaže da je Sveti Sava bio primjer ljepote i vrline, stvari koje ne prolaze osamsto godina, koje su uvijek aktuelne - ističe jerej Aleksandar Šmanja, koordinator za vjeronauku Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Organizator predstave je Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska, a scenario i režiju potpisuje vjeroučiteljica Ivana Hrnjez.