latinica  ћирилица
06/05/2019 |  19:23 ⇒ 07/05/2019 | 10:03 | Autor: RTRS

Skoplje na korak od NATO

Sjeverna Makedonija je nakon jučerašnjih izbora na korak do NATO. Prvi predsjednik Sjeverne Makedonije pod njenim novim imenom je kandidat vladajuće koalicije Stevo Pendarovski, a prva provjera volje birača, nakon Prespanskog sporazuma, ide na ruku vladajućoj partiji, koja je ovim dobila otvorena vrata ka članstvu u NATO.

Novi predsjednik Sjeverne Makedonije zahvalio se i na makedonskom i albanskom jeziku, inače, kao prvi zajednički kandidat makedonske i albanske partije u istoriji zemlje, te koalicije koja je Albancima takođe dala i najveća prava. Pendarovski ipak tvrdi da iza pobjede stoji ujedinjena Makedonija.

- Zahvaljujem vam građani Makedonci, Albanci, Srbi, Turci, Romi, Bošnjaci i svi ostali, koji ste na kristalno čistim, fer, evropskim i demokratskim izborima, odlučili da produžimo zajedno naprijed. Danas su pobijedili građani. Svečano želim da objavim da ću služiti podjednako svima - rekao je Penderevski.

Јedinstvo naroda nije postignuto, tvrde analitičari. Ishod izbora, kao i na parlamentarnim izvorima, rezultat je glasanja albanske manjine. Štaviše, iznenađujući je rezultat opozicione VMRO-DPMNE, koja je prethodno doživjela debakl na lokalnim izborima.

- Penderovski je pobijedio na osnovu albanskih glasova. Čak ćemo vidjeti, da je u većini mjesta gdje je većinsko makedonsko stanovništvo pobijedila VMRO-DPMNE - smatra analitičar i dopisnik Tanjuga Mitko Arnaudov.

Ali, činjenica da prvi put nakon sedam godina, vladajuća SDSM ima i premijera i predsjednika, te većinu u Sobranju, znači da više nema nijedne prepreke reformama koje je zamislio Zoran Zaev.

- Pokazali smo da smo spremni za Evropu. Od danas niko ne može da stane na putu našoj perspektivi. Kao vlast ostajemo posvećeni našim prioritetima, prvo da postanemo članica NATO - kaže Zaev.

U suštini, to znači da promjene regionalne politike, pogotovo odnosa prema, za njih, nezavisnom Kosovu, neće biti. Izvjesno je članstvo u NATO, a Zaev se iz Berlina vratio sa najavama o datumu za početak pregovora za članstvo u EU u junu, što bi i mogla biti nagrada, kažu analitičari.

Što se tiče VMRO-DPMNE, najavljuju povratak na scenu,

- Zaev i Penderevski znaju šta ih čeka, a čeka ih pakao koji će im prirediti VMRO-DPMNE - poručio je Hristijan  Mickoski, lider ove stranke.

Ustavnim promjenama i pristupanjem NATO, reforme koje najavio Zaev su gotovo završene. Tako da u Makedoniji jedino neizvjestan ostao odnos albanske DUI i makedonske SDSM, jer se očekuje da će Albanci sada tražiti još veći dio kolača.