latinica  ћирилица
08/05/2019 |  13:05 ⇒ 16:56 | Autor: RTRS

Elfeti Veseli 10 godina zatvora; Oštra reagovanja iz Srpske

Presuda Suda BiH Elfeti Veseli na 10 godina zatvora za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika, predstavlja pokušaj da se ovaj zločin relativizuje i svede na nivo incidenta, rekao je Srni direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić.
Elfeta Veseli i Slobodan Stojanović - Foto: Screenshot
Elfeta Veseli i Slobodan StojanovićFoto: Screenshot

Kojić je naglasio da oslobađajuća presuda Sakibu Haliloviću pokazuje da Sud BiH uporno izbjegava da Bošnjake osuđuje po komandnoj odgovornosti, a posebno kada je riječ o Srebrenici.

- Tako imamo i oslobađajuću presudu bivšem komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću, a sada i Sakibu Haliloviću, koji je bio optužen za zločin protiv civilnog stanovništva u vezi sa krivičnim djelom koji podrazumijeva njegovu komandnu odgovornost. S druge strane, kazna od 10 godina Veselijevoj ne može biti zadovoljenje pravde, imajući u vidu na koji je način i nad kim je izvršen ovaj svirepi zločin - naveo je Kojić.

On kaže da svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka predstavlja simbol stradanja Srba u Srednjem Podrinju i podsjeća da je na tom području ubijeno 2.670 Srba od 1992. do 1995. godine.

- Slobodan Stojanović ni na koji način nije mogao da pruži otpor, niti da bude svjestan da neko može uraditi to što je uradila Veselijeva ovom dječaku koji je u porodici bio vaspitavan da voli sve ljude, bez obzira na naciju, vjeru, boju kože i rasu - istakao je Kojić.

Sud BiH izrekao je danas prvostepenu presudu kojom je Elfeta Veseli osuđena na 10 godina zatvora za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika.

Milunović: Sve zločince kazniti prema istim aršinima

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović smatra da je zajednički život u BiH moguće uspostavi tek kada svi zločinci budu kažnjeni za ratne zločine i kada budu kažnjavani prema istim aršinima.

Komentarišući presudu Suda BiH kojom je Elfeta Veseli osuđena na 10 godina zatvora za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika, Milunović je rekao novinarima u Banjaluci da Tužilaštvo BiH mora da izjednači kriterijume u procesuiranju ratnih zločina za sve tri strane.

On je podsjetio da nije suđeno za ratne zločine nad Srbima počinjene na brojnim mjestima u BiH, prije svega u Sarajevu, Podrinju, zapadnoj Krajini, Ozrenu i mnogim drugim mjestima koja su se tada nalazila van kontrole Vojske Republike Srpske.

Milunović smatra da je neprihvatljivo i to što je optužbe oslobođen Sakib Halilović koji je Veselijevoj bio nadređeni kao komandant Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, takozvane Armije BiH.

- Izgleda da komandna odgovornost postoji samo kada je riječ o Srbima i VRS, a ne postoji za pripadnike takozvane Armije BiH i HVO-a u tadašnjem sukobu - rekao je Milunović.

On kaže da je to posebno vidljivo iz činjenice da za zločin nad 3.400 Srba u Podrinju još niko nije odgovarao.

Savčić: Potvrđeni dvostruki aršini u radu pravosuđa BiH

Presuda Suda BiH kojom je Elfeta Veseli osuđena na 10 godina zatvora za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika još jednom potvrđuje dvostruke aršine u radu pravosuđa BiH koje je u funkciji kažnjavanja samo Srba, ocijenio je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.
 
- Sudovi u BiH su samo u funkciji kažnjavanja Srba drastičnim kaznama, dok se pripadnici druga dva naroda minimalno kažnjavaju ili uglavnom oslobađaju optužbi za zločine nad Srbima - rekao je Savčić Srni.

Savčić kaže da je Sud BiH izrekao malu kaznu za Veselijevu, koja je za ubistvo djeteta, morala u najmanju ruku da bude dvostruko ili trostruko veća.

- Da se takav slučaj desio pripadniku druga dva naroda, uvjeren sam da bi bila izrečena drastična kazna zatvora - istakao je Savčić.

Ocijenio je da presuda po ko zna koji put potvrđuje dvostruke aršine u radu pravosuđa BiH, jer je potpuno nelogično i nepravedno da bude oslobođen Sakib Halilović kao komandant Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, takozvane Armije BiH.

Savčić je podsjetio na sličan slučaj u Bukviku gdje komandant bataljona HVO-a koji je gledao ubistvo zarobljenih ranjenih srpskih vojnika, osuđen na svega dvije godine zatvora.

- Krajnje je neprihvatljivo da Halilović, kao pretpostavljeni starješina koji je bio svjedok ubistva dječaka, bude oslobođen - smatra Savčić.

On kaže da postoji veliki broj primjera drastičnih presuda ljudima na osnovu takozvane komandne odgovornosti, samo zato što su Srbi, a bili su stotinama kilometara udaljeni od mjesta zločina za koji nisu ni znali dok se sa njim nisu "sreli" kroz optužnicu.

Mitrović: Sa Tužilaštvom BiH treba nešto hitno uraditi

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da je presuda Suda BiH Elfeti Veseli na 10 godina zatvora za svirepo ubistvo dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika dokaz da se nešto pod hitno mora uraditi sa Tužilaštvom BiH jer radi na štetu Srba.

- Ovo je klasičan primjer dvostrukih aršina ili standarda u radu pravosuđa BiH kada je riječ o ratnim zločinima počinjenim nad srpskim civilima - izjavio je Mitrović Srni.

On je dodao da je frapantno i nezamislivo da žena koja je počinala stravičan zločin nad nedužnim dječakom dobije tako blagu kaznu zatvora, a da njen pretpostavljeni Sakib Halilović kao komandant Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, takozvane Armije BiH bude oslobođen.

- Nije poznato kojim se okolnostima rukovodio Sud BiH da izrekne ovako blagu kaznu, umjesto da je izrekao najstrožu kaznu - istakao je Mitrović.

Rajilić: Elfeta Veseli trebalo je da dobije doživotnu robiju

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić izjavila je da je krajnje neprihvatljiva mala kazna Suda BiH kojom je Elfeta Veseli osuđena na 10 godina zatvora za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika.
 
- Ovakva presuda je krajnje neprihvatljiva i nedovoljna za svirepo ubistvo dječaka. Trebalo je da dobije doživotnu kaznu zatvora - rekla je Rajilićeva Srni.

Rajilićeva je navela da ova presuda predstavlja uvredu za srpske žrtve rata i porodicu dječaka Slobodana Stojanovića jer je Veselijeva dobila malu kaznu, dok je oslobođen Sakib Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, takozvane Armije BiH.

Ona je podsjetila da su, nasuprot ovoj odluci suda, srpski komandanti, pa čak i kuvari koji nisu počinili nikakav zločin, osuđivani na drastične kazne zatvora po komandnoj odgovornosti.

Sud BiH prvostepeno je danas osudio Elfetu Veseli na 10 godina zatvora za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika.

"Presuda Elfeti Veseli, stramota pred Bogom i narodom"

Bez trunke stida i srama Sud Bih prvostepenom presudom je osudio Elfetu Veseli na 10 godina zatvora za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića iz Donje Kamenice kod Zvornika, ističu iz Gradske boračke organizacije Zvornik.
 
- Sramota pred Bogom i narodom za Sud BiH ne postoji, pravda pogotovo. Sakiba Halilovića sud je oslobodio optužbi za ovo djelo, ili bolje reći nagradio ga za to što nije preduzeo nikakve mjere da spreči ubistvo dječaka, odnosno da kazni počinioca - kažu u ovoj organizaciji.

Ovo je samo još jedna u nizu zapanjujućih presuda koje je Sud Bih izrekao za zločine nad srpskim civilima, poručuju oni.

- Ovakvom sramnom presudom se saosjećaju sve srpske majke i očevi sa nadom da će ova monstruozna osoba u drugostepenom postupku dobiti pravednu presudu kakvu ovakvi monstrumi zaslužuju - navode iz ove organizacije.

Ukinuti Sud BiH jer nagrađuje počinioce najsvirepijih zločina nad Srbima

Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice smatra da Sud BiH treba ukinuti jer amnestira i nagrađuje počinioce najsvirepijih ubistava srpskih civila, te da će ovakvim načinom suđenja Srbi biti osuđivani i za to što su ubijani.

Oni ocjenjuju kao skandaloznu prvostepenu presudu Suda BiH od 10 godina zatvora Elfeti Veseli za ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića iz Kamenice kod Zvornika, ali smatraju da presuda nije iznenađujuća imajući u vidu dosadašnju neobjektivnost i pristrasnost tog suda u suđenju za zločine nad Srbima u odnosu na suđenja optuženim Srbima.

- Sud BiH, ovakav kakav je, treba odmah ukinuti, jer amnestira i nagrađuje počinioce najsvirepijih ubistava koja su činjena nad srpskim civilima, ženama i djecom. Pitamo članove sudskog vijeća da li ih je sramota ili uživaju u svojoj pristrasnosti, te da li su sigurni da su izrekli kaznu u skladu sa zakonom - navodi se u saopštenju ove organizacije.

U ovoj organizaciji smatraju da ovakve presude ne doprinose pomirenju i da im je cilj stvaranje pritiska i nastavak psihološkog rata protiv Srba.

- Pozivamo sve relevantne institucije da reaguju i da se ovaj sud ili ukine ili da se sva dosadašnja suđenja predaju entitetskim sudovima jer vidimo da će ovim načinom suđenja Srbi biti osuđivani za to što su ubijani. Takođe, tražimo da se sve sudije srpske nacionalnosti povuku iz suda BiH jer je on oruđje stranih ambasada protiv srpskog naroda - navodi se u saopštenju.

Iz ove organizacije ocjenjuju da za takav zločin prema djetetu, ženska osoba koja bi trebalo da ima bar malo majčinskog instinkta, treba da dobije maksimalnu moguću kaznu.

- Sljedeće što se može očekivati jeste da sudije Suda BiH predlože da se "zlatni ljiljan" dodijeli oslobođenom Sakibu Haliloviću za izuzetan doprinos ubijanju svega što je srpsko - navodi se u saopštenju porodica poginulih i nestalih.

"Presuda Veselijevoj - još jedan dokaz pristrasnosti suda"

 SDS je saopštio da je presuda Suda BiH Elfeti Veseli od 10 godina zatvora za monstruozno ubistvo dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika skandalozna i još jedan u nizu dokaza da pravda za žrtve srpske nacionalnosti u BiH ne postoji i da se taj sud još jednom pokazao pristrasnim.

- Bez pravde za sve žrtve rata nema ni trajnog pomirenja među narodima u BiH - ističu iz SDS-a.

U ovok stranci smatraju da je skandalozno to što je Sud BiH donio tako blagu kaznu Veselijevoj za zločin nezapamćen u Evropi još od kraja Drugog svjetskog rata, saopšteno je iz ove stranke.

- Čak i kad Sud BiH osudi lice za zločine nad Srbima, što je zaista rijetkost u njihovoj praksi, to bude kazna nesrazmjerna zločinu koji je počinjen. Kakvu poruku Sud BiH šalje javnosti kad za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića izriče kaznu od samo 10 godina zatvora - pitaju iz SDS-a.

U saopštenju se dodaje da tako gnusan zločin kakav je počinila Veselijeva ledi krv u žilama i uzima se kao primjer monstruoznosti i u međunarodnoj javnosti.

"Skandalozna presuda Suda BiH za klanje srpskog dječaka"

Skandalozna presuda Suda BiH Elfeti Veseli za klanje dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika potpuno je urušila pravni sistem BiH, saopšteno je danas iz Koordinacije udruženja elitnih jedinica Vojske i Policije Republike Srpske.

- Sramna presuda Elfeti Veseli po kojoj je za najmonstruozniji zločin osuđena minimalnom kaznom, a njen pretpostavljeni Sakib Halilović oslobođen, posljednji je dokaz pristrasnosti Suda BiH i kap koja je prelila čašu i potpuno urušila pravni sistem BiH - navodi se u saopštenju.

Udruženja "Vukovi sa Drine", "Beli vukovi", "Garda" Šekovići, "Panteri", "Veterani Petog odreda" Doboj, "Mando" Ugljevik, "Sokolovi" Lopare i "Peša" Brčko ocjenjuju da se Sud BiH još jednom dokazao da sudi samo Srbima.

- Činjenica je da je Sud BiH sudio samo Srbima po komandnoj odgovornosti, a ta praksa nije primjenjivana na Bošnjake - ističe se u saopštenju.