latinica  ћирилица
09/05/2019 |  07:32 ⇒ 08:55 | Autor: RTRS

Oči svijeta uprte u Moskvu: Rusija predstavlja vojnu silu (RTRS, 08.55)

Moskva spremno dočekuje 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom. U vojnoj paradi na Crvenom trgu učestvovaće više od 13.000 vojnika i 132 jedinice tehnike, kao i 74 aviona i helikoptera, a u tradicionalnoj šetnji "Besmrtnog puka" učestvovaće i generali Vojske Srbije.
Vojna parada u Moskvi (foto:Sputnik / Evgeniй Biяtov) -
Vojna parada u Moskvi (foto:Sputnik / Evgeniй Biяtov)

Prenos parade možete pratiti na RTRS od 08.55 i na našem portalu.
 
Na poziv moskovske strane u rusku prestonicu su doputovali general Božidar Delić, general Miroslav Lazović, pukovnik Zoltan Dani i advokat Goran Petronijević i oni će tokom šetnje "Besmrtnog puka" nositi svojevrstan pano na kom će biti prikazane slike svih njihovih kolega iz 250. raketne brigade koji su poginuli tokom NATO agresije na SR Јugoslaviju 1999. godine.

Ipak, centralna svečanost biće organizovana na Crvenom trgu. Ove godine pešadijsku kolonu čini 35 paradnih četa, sastavljenih od oficira, narednika i vojnika formacija i vojnih jedinica, studenata i kadeta vojnih škola, učenika vojnih škola, kadetskih korpusa i pripadnika ruskog pokreta "Mlada armija", kao i predstavnici drugih bezbjednosnih agencija.

Po tradiciji na čelu kolone će se naći legendarni tenk T-34-85 kojeg će pratiti borbena vozila — četiri "Tigra-M", tri "Tigra-M", tri "Korneta-D1" i tri "Tajfuna-K 4h4".

Nakon njih Crvenom trgom će se provozati jedan BTR-82 i šest pešadijskih vozila "Kurganjec" i BMP-3. Zatim će biti predstavljene novine ruske vojne industrije — četiri tenka "Armata" i šest borbenih vozila "Terminator". Pratiće ih tenkovi T-72B3 i desantna vozila BMD-4M i oklopni transporteri BTR-MDM.

Na Crvenom trgu će se pojaviti i raketni kompleksi "Iskander-I", zajedno sa još jednim BTR-82A, kao i četiri reaktivna sistema "Smerč", sistemi PVO "Tor-M2" i "Buk-M2", "Panciri-M" i S-400.

Osim toga, na Paradi pobjede će pokazati i vozila "Tajfun-U" i "Tajfun-K", "Tigr", "Patrul" i "Ural" Ruske garde, tri raketna kompleksa "Jars". Na kraju će biti predstavljena najnovija oklopna vozila "Bumerang".

Glavni spektakl svake parade je avijacija i ono što ruski piloti priređuju na nebu iznad Moskve. Ukoliko vremenski uslovi to dozvole, iznad glavnog trga zemlje proleteće i helikopteri Mi-26, Mi-8AMTŠ, Mi-28N, Ka-52, Mi-24 i avioni Su-35S, Su-30SM, Su-34, MiG-31, MiG-29SMT, A-50U, Il-76MD, Tu-160, Tu-95MS, Tu-22M3, Il-78 i drugi.

Među novinama je najnoviji "kalašnjikov" — AK-12. Oružje će biti u rukama desantnih jedinica i motorizovane pešadije.

Očekuje se da će na paradi biti prikazana i nov višenamenski terenac "lada" 4h4 sa mitraljezom, kao i novi čečenski bagi "Čaborz M-3". Ime vozila potiče od dvije čečenske riječi: "ča", što znači medvjed i "borz", što znači vuk.