latinica  ћирилица
09/05/2019 |  08:45 ⇒ 10:19 | Autor: RTS

Crna Gora: Optuženi za terorizam proglašeni krivim

Viši sud u Podgorici proglasio je za krive sve optužene za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, u oktobru 2016. godine.
Sudija Suzana Mugoša čita presudu (Foto:RTCG) -
Sudija Suzana Mugoša čita presudu (Foto:RTCG)

Sud je proglasio krivima lidere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića na po pet godina zatvora u slučaju poznatom kao "Državni udar".

Vozač DF Mihailo Čađenović osuđen je na godinu i šest meseci zatvora.

Ruski državljani Eduar Šišmakov i Vladimir Popov osuđeni su na jedinstvene kazne zatvora od 15 i 12 godina za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

Za krivična djela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije optuženi su sprski državljani: Bratislav Dikić na kaznu od osam godina, a Pedrag Bogićević na sedam godina zatovra, Nemanja Ristić na sedam godina, Srboljub Đorđević i Milan Dušić na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine, Dragan Maksić na godinu i devet meseci zatvora. Kristina Hristić osuđena je na uslovnu kaznu zatvora.

- Svaki član kriminalne organizacije imao je unaprijed određen zadatak i ulogu, a u djelovanju kriminalne organizacije postojala je spremnost za primjenu nasilja i zastrašivanja, pri čemu su svi uračunljivi i svjesni svoga djela htjeli njegovo izvršenje i znali da je njihovo djelo protivpravno - saopštila je sudija Suzana Mugoša.

Presuda je prvostepena i optuženi će imati pravo žalbe. 

Uoči izricanja presude oko zgrade Višeg suda pojačane su mjere bezbjednosti. Postavljena je ograda, a Njegoševa ulica je zatvorena.