latinica  ћирилица
09/05/2019 |  14:33 ⇒ 17:57 | Autor: RTRS

"Dani Republike Srpske" u Solunu (FOTO)

U okviru manifestacije "Dani Republike Srpske u Solunu" danas se solunskoj publici predstavilo Dječije pozorište Republike Srpske predstavom "Odisej – san o povratku".

- Sudeći prema reakcijama publike, u kojoj je bilo oko 300 učenika osnovne škole, predstava je zaista sjajno prihvaćena. Dokazali smo da Republika Srpska ima šta da ponudi na međunarodnoj kulturnoj sceni - rekla je ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Ona je ukazala na tradiciju pozorišnog stvaralaštva u Republici Srpskoj, ističući kvalitetan rad Narodnog pozorišta i Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

- Kad je riječ o pozorišnom stvaralaštvu, imamo apsolutno kapacitete, ljudske resurse i programe, da na najbolji način predstavimo Republiku Srpsku u Solunu, na kulturnoj sceni Evrope, ali i širom svijeta - istakla je Trivićeva.

Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović-Marinković naglasila je da ovo gostovanje potvrđuje koliko je snažna kultura Republike Srpske.

- Ima li većeg izazova od toga da predstavu ’Odisej’ koja je osvojila tolike gradove, tolike ansamble dovedemo u kolijevku kulture, u kolijevku Odisejevu - naglasila je Marinkovićeva.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj Јelena Јovanović Athanasiou potvrdila je da je jedan od ciljeva predstavništva promocija kulture Srpske.

- Želimo da grčkom narodu približimo sve ono što Republika Srpska ima da ponudi. Upravo kroz ovakve manifestacije mi započinjemo jedan vid tradicije kroz koji ćemo nastojati da promovišemo Republiku Srpsku - rekla je Јelena Јovanović Athanasiou.

Dani Republike Srpske u Solunu

Direktor pozorišta Koloseon Јanis Zafiriu izrazio je zadovoljstvo što prvi put može da ugosti jednu predstavu iz Republike Srpske i nada se da će kulturna saradnja biti nastavljena.

Dani kulture Republike Srpske u Solunu biće nastavljeni sutra (10.05.2019), otvaranjem štanda Republike Srpske na Međunarodnom sajmu knjiga u Solunu, gdje će Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske predstaviti kompletno izdavaštvo Republike Srpske.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske predstaviće se (10.05.2019) izložbom "Realno, Simbolično, Imaginarno". Riječ je o radovima fotografa Drage Vejnovića, Nenada Maleševića i Tajane Dedić Starović koji predstavljaju savremenu fotografiju nastalu na prostoru Republike Srpske.

Predviđeno je takođe predavanje profesora dr Borivoja Miloševića "Srbi i Grci u novijoj istoriji" (10.05.2019), koje se odnosi na veze i uticaje između Srba i Grka koji sežu duboko u istoriju, o tome koliko su složeni i prevazilaze proste političko-diplomatske veze jer se ogledaju i u oblastima kulture, umjetnosti i religije.

"Dani kulture Republike Srpske u Solunu" organizuju se prvi put ove godine s ciljem da se grčkoj publici predstavi kultura Republike Srpske i savremeni izraz naše umjetnosti.