latinica  ћирилица
09/05/2019 |  15:31 ⇒ 15:32 | Autor: SRNA

Derventa: Parastos ubijenim u toku dva rata

U dervenskoj mjesnoj zajednici Bosanski Lužani danas je služen parastos i položeni vijenci za 22 poginula borca Vojske Republike Srpske i sedam civila iz odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i za 143 žrtve koje su tokom Drugog svjetskog rata ubile ustaše.
Derventa - sjećanje - Foto: SRNA
Derventa - sjećanjeFoto: SRNA

Zamjenik načelnika opštine Derventa Siniša Јeftić rekao je da je nad srpskim stanovništvom od 1941. do 1945. godine počinjen stravičan zločin, te da se brojnim ubijenima ne zna ni mjesto gdje su zakopani.

- Postoje svjedoci o stravičnim stradanjima Srba u Drugom svjetskom ratu, a ova imena sa ploča su još jedan dokaz. Nema porodice u ovom mjestu da nekoga nije izgubila - rekao je Јeftić.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Derventa Čedo Vujičić rekao je da su Bosanski Lužani u proteklom ratu dali značajan doprinos odbrani Republike Srpske i oslobađanju Derventa.

- U poslednjem ratu narod se organizovao i izbjegnuto je veće stradanje Srba - rekao je Vujičić.

Savo Banović, koji je imao sedam i po godina 1943. godine kada su mu oca ubili pred njegovim očima, rekao je da je o zločinima slušao od preživjelih članova porodice i komšija.

- Otac je imao samo 35 godina kada ga je ubio komšija Hrvat. Tih godina narod je sabiran u vagone na željezničkoj stanici u Bosanskim Lužanima, pa je dalje prevožen u Slavonski Brod i Požegu. Mnogi su skakali sa mosta u Brodu, bili ubijani da im se više ne zna trag - rekao je Banović.

Vijenac ispred spomen-obilježja položili su porodice poginulih i ubijenih, delegacija opštinske Boračke organizacije, opštinske Organizacija zarobljenih i poginulih boraca i nestalnih civila, predstavnici mjesne zajednice Bosanski Lužani, te predstavnici političkih partija.