latinica  ћирилица
09/05/2019 |  17:34 ⇒ 17:53 | Autor: RTRS

Ivancov: Srbi i Rusi uvijek su bili zajedno, pa i u najtežim trenucima

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov rekao je da je srećan što se Dan pobjede nad fašizmom i u Srpskoj obilježava na pravi način, i što se ovo prazniku daje velika pažnja u osnovnim i srednjim školama, kako bi buduće generacije znale punu istinu o tim velikim danima.

- Moramo pamtiti dešavanja od prije 70 godina. Evropa nastavlja sa obilježavanjem Dana pobjede, to je za nju dan jedinstva. Nažalost, imamo primjere da se kao junaci predstavljaju neki koji su bili na strani fašista. Ipak, marš "Besmrtnog puka" se održava u mnogim evropskim državama, što znači da se ljudi sjećaju pobjede i svojih istinskih junaka iz Drugog svjetskog rata - rekao je Ivancov.

Istakao je da je Dan pobjede najveći praznik u Rusiji i da je srećan što ga slavi sa, kako je rekao, prijateljima Srbima.

- Zajedno smo bili u najtežim momentima Drugog svjetskog rata, pa kada je oslobođen Beograd, potom Sarajevo. Nažalost, vidimo još neke primjere mržnje prema čovječanstvu, a vidimo ih i u nekim zemljama Evrope. Ta mržnja ima nekoliko pravca, a jedan od njih je i neofašizam, i zato je obilježavanje Dana pobjede od velikog značaja - naveo je Ivancov.