latinica  ћирилица
09/05/2019 |  17:46 ⇒ 17:57 | Autor: SRNA

Gorici Popović nagrada "Žanka Stokić"

Dobitnik nagrade "Žanka Stokić" za ovu godinu je glumica Gorica Popović, jednoglasno je odlučio žiri ovog prestižnog priznanja, koje dodjeljuje Narodno pozorište u Beogradu, Kompanija "Novosti" i Grad Požarevac.
Gorica Popović (Foto: sinemanija.com) -
Gorica Popović (Foto: sinemanija.com)

Nagrada će Popovićevoj svečano biti uručena 19. maja na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Nagrada se sastoji od plakete rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića, statue Žanke Stokić, vajara Dragiše Milošević, koju poklanja grad Požarevac, te novčanog iznosa, koji poklanjaju "Večernje novosti".

Popovićeva je stalni član "Ateljea 212" a uz brojne pozorišne, filmske i televizijske uloge, okušala se i u rediteljskim zadacima, autorskim projektima, televizijskim scenarijima.

Ona je radila kostime i songove za nekoliko predstava, priređivala izložbe, a na početku karijere bila je član grupe "Suncokret" Bore Đorđevića, objavile su "Večernje novosti".

Ove godine u konkurenciji za nagradu bilo je devet kandidata, a odluku je donio žiri kojem je predsjedavala glumica Radmila Živković, koja je osvojila ovu nagradu 2005. godine.

Članovi žirija bili su vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić, prošlogodišnji dobitnik glumica Nataša Ninković, glavni i odgovorni urednik "Novosti" Milorad Vučelić i pisac Goran Petrović.

Nagrada "Žanka Stokić" ustanovljena je 2003. godine na inicijativu glumice Mire Stupice /koja je bila i doživotni predsednik žirija/, a dobijaju je ličnosti koje su bogatstvom svog glumačkog izraza obilježile pozorišni, filmski i televizijski život Srbije, navedeno je u saopštenju.