latinica  ћирилица
10/05/2019 |  14:05 | Autor: RTRS

Vlada Srpske: Realizovati zaključke Foruma o ćirilici

Vlada Republike Srpske zadužila je danas Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske da koordiniše i pokrene inicijativu za realizaciju zaključaka Forumu o ćirilici, održanog u Banjaluci, prema institucijama i ustanovama na koje se određeni zaključci odnose.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Vlada je prihvatila informaciju o zaključcima donesenim na Forumu, održanom 20. marta s ciljem dodatnog osnaživanja i afirmisanja ćirilice, u organizaciji Ministarstva prosvjete i kulture Srpske i Društva članova Matice srpske u Republici Srpskoj.

Zaključcima sa Foruma je, između ostalog, predviđeno da se utvrdi prostor službene i javne upotrebe pisma i da se službena upotreba izjednači sa upotrebom standardnog jezika - što znači da gdje god se upotrebljava standardni jezik, obavezna je i upotreba ćirilice.

U javnosti, posebno u obrazovnom sistemu, neophodno je razvijati svijest o značaju ćirilice, njegovati ljubav prema tom pismu i kod korisnika stvarati navike njegove ne samo obavezne, nego i spontane upotrebe, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade Republike Srpske ističu da rad na podizanju jezičke i kulturne samosvijesti podrazumijeva saradnju vlasti i struke, ali i veća izdvajanja za razvoj nauke i podršku radu i aktivnostima Društva nastavnika srpskog jezika.

Da bi se postigli bolji rezultati u oblasti jezičke kulture, potrebno je pojačati nastavu srpskog jezika i književnosti, uvesti kao obavezne predmete srpskog jezika i srpske kulture na univerzitete, te osnažiti lektorska udruženja i lektorske službe.

Potrebno je insistirati na jezičkim pravima Srba na cijeloj teritoriji BiH, jer ih ni deklarativno nema u Livanjskom, Posavskom, Zapadnohercegovačkom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu u Federaciji BiH, gdje je u ustavima tih kantona službeni jezik "hrvatski i bošnjački", a službeno pismo - samo latinica, naglašava se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske upoznala se o informaciji o saradnji sa Britanskim savjetom i ovlastila ministra prosvjete i kulture da potpiše memorandum o razumijevanju između Britanskog savjeta i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

U saradnji sa Britanskim savjetom realizovan je pilot-projekat "Škole za 21. vijek na zapadnom Balkanu" u 15 osnovnih škola u Republici Srpskoj, a svaka škola učesnica u projektu dobila je po 30 mikrobit računara.

U okviru realizacije ovog projekta obučeno je 150 nastavnika informatike, matematike, fizike i srodnih oblasti.

Cilj programa je unapređenje vještina kritičkog razmišljanja pri rješavanju problema i povećanje digitalne pismenosti kako kod nastavnika, tako i kod učenika.

Projekat "Škole za 21. vijek na zapadnom Balkanu" doprinosi unapređenju i modernizaciji nastavnog procesa u oblasti informacionih tehnologija, kao i jačanju ključnih vještina i vještina kodiranja kod učenika uzrasta od 10 do 15 godina putem nastavnih i vannastavnih aktivnosti.

Ovaj projekat doprinosi usavršavanju rada nastavnog osoblja, u skladu sa razvojem savremene informacione tehnologije i unapređenja njene primjene u nastavi, dodaje se u saopštenju.