latinica  ћирилица
10/05/2019 |  18:07 ⇒ 20:42 | Autor: RTRS

U Solunu predstavljena književna djela i fotografije autora iz Srpske

Drugi dan manifestacije "Dani Republike Srpske u Solunu" u znaku je Narodne i univerzitetske biblioteke i Muzeja savremene umjetnosti. Na Međunarodnom sajmu knjiga u Solunu, predstavljena su najreprezentativnija književna djela domaćih autora, a muzej je grčkoj publici predstavio fotografije autora iz Srpske.

Nakon pet godina izdavaštvo Srpske ponovo je na međunarodnom sajmu knjiga u Solunu. Upravo u tom periodu nastala su djela kojima se Srpska predstavlja grčkim ljubiteljima pisane riječi.

Narodna i univerzitetska biblioteka opredijelila se za klasik, ispričan savremenim jezikom Stripovijetke – Pripovijetke Petra Kočića u stripu.

- Kočić je ovaj put na grčkom jeziku, pa do monografije 150 godina od srpske čitaonice do Univerzitetske biblioteka Republike Srpske - istakla je Ljiljana Petrović Zečić, direktorka Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić otvorila je danas štand Srpske na sajmu knjiga u Solunu i istakla snažnu, vjekovnu povezanost srpskog naroda i kulture sa Grčkom zbog čega je neophodno otvoriti vrata još boljoj saradnji.

- Mi osjećamo neraskidivu vezu kojom su nas istorijska dešavanja zauvijek vezala, u političkim i diplomatskim odnosima, ali i u oblasti kulture, umjetnosti i religije - rekla je Trivićeva.

Djela narodnog tribuna, tako su našla put do grčke čitalačke publike.

Večernji dio manifestacije posvećen je izložbi "Realno, simbolično, imaginarno". U alternativnom prostoru, izložene su fotografije Tajane Dedić Starović, Drage Vejnovića i Nenada Maleševića.

- Ovo je prvi put da izlažem u Solunu i vjerujem da je to neki zamajac za neke mlade umjetnike koji će doći u narednim godinama - kaže Drago Vejnović, fotograf i profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

Mladen Banjac, kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske ističe značaj manifestacije uopšteno za kulturu Srpske.

-Na prvi pogled miks se uklopio u ovaj prostor. Izuzetno sam zadovoljan kako je izložba postavljena - istakao je Banjac.

Iako je riječ o tri autora, tri različite generacije i koncepta, jedno im je zajedničko – svojim savremenim fotografijama, kroz objektiv, prikazali su svu ljepotu Srpske.

Bila je ovo prilika i za razgovor sa grčkim umjetnicima, pa nije izostala mogućnost međusobne saradnje.