latinica  ћирилица
12/05/2019 |  21:18 | Autor: RTRS

Prijedorska Češka besjeda obilježila vrijedan jubilej - vijek postojanja

Ove godine obilježava se 100 godina postojanja prijedorskog Udruženja Čeha, kao i 120 godina od dolaska Čeha u ovaj grad. Tim povodom, na Mrakovici je organizovano tradicionalno druženje, na kome su učestvovale brojne "Češke besjede" iz Republike Srpske i Hrvatske. Prezentovani su kultura i običaji naroda ove zemlje.

Druženje na Mrakovici, kojem je prisustvovalo oko 200 pripadnika ove manjinske zajednice, počelo je tradicionalnom pjesmom posvećenoj Republici Češkoj.

Iako već generacijama žive daleko od otadžbine, Česi iz Prijedora, Banjaluke, Nove Vesi i Maćinog Brda u Srpskoj, ali i Slavonskog Broda, Kaptola, Bjeliševca i Lipovljana u Hrvatskoj, poručili su da Češko kulturno nasljeđe i te kako čuvaju i njeguju.

Alenka Hruška iz Udruženja Češka besjeda Bjeliševac iz Hrvatska istakla je da je značaj ovih okupljanja to što se druže i što čuvaju svoj identitet kroz jezik, pjesmu i ples.

- Mi se svi već znamo između sebe, i radujemo se svakom sustretu i druženju. Mi smo svakako jedna velika porodica - istakla je Maženka Vavlek Andulajević iz Banjaluke.  

Česi su u ove krajeve stigli nakon Aneksije BiH od strane Austro-Ugarske. Osnovali su mnoge industrijske pogone, donijeli nove poljoprivredne kulture i alate. Otvaranjem Rudnika željezne rude u Ljubiji, češki voz je dovezao mnoge majstore, među kojima i Elu Latal, prvu ženu rudarskog inžinjera u svijetu.

- U suštini, mi smo pomogli uopšteno da danas ovo izgleda kao što izgleda i ponosni smo na to - naveo je Zdenka Hajek, iz Udruženja Češka besjeda Maćino Brdo iz Prnjavora. 

Ambasador Češke u BiH Јakub Skalnik dodao je da su mnogi od njih Česi iz 5. ili 6. generacije i da su ponosni na svoje porijeklo.

Prijedorska Češka besjeda na ovaj način obilježila je vrijedan jubilej - vijek postojanja.

- Ovim susretom, hoćemo da približimo, odnosno da budemo most između nacija, odnosno republika. Prije su nam dolazili i iz Srbije, ali kažem, daleko je, ne mogu više dolaziti i to je šteta - naveo je Dragan Hrastek predsjednik Češke besjede Prijedor.

Glavni cilj okupljanja je ispunjen. Češka tradicija i bogato kulturno nasljeđe otrgnuti su od zaborava. I na kraju, okupljeni su poručili - iako žive daleko od Češke, otadžbinu će zauvijek nositi u srcu.