latinica  ћирилица
13/05/2019 |  11:14 ⇒ 11:23 | Autor: SRNA

Bijeljina: Sutra premijera filma o stradanju Srba tuzlanske regije

Prva projekcija dokumentarnog filma "Tuzla – zločin bez kazne i egzodus srpskog naroda" biće održana sutra u Bijeljini, najavljeno je iz Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini.
Tuzla:  "Tuzla - Zločin bez kazne i egzodus srbpskog naroda" - Foto: SRNA
Tuzla: "Tuzla - Zločin bez kazne i egzodus srbpskog naroda"Foto: SRNA

Član ovog udruženja pravoslavni vojni sveštenik Vaso Popović rekao je da film u 80 minuta svjedoči stradanje Srba u 20. vijeku na prostoru tuzlanske regije - u Prvom i Drugom svjetskom ratu i za vrijeme građanskog rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Prema njegovim riječima, popis stanovništva u BiH iz 2013. godine pokazuje da je od 80.000 Srba koji su do rata živjeli u tuzlanskoj regiji njihov broj sveden na procenat statističke greške.

- Srbi su silom prilika protjerani iz starog zavičaja već na početku građanskog rata u BiH 1992. godine, a i danas neko sebi daje za pravo da nas nazivaju genocidnim narodom, iako činjenice pokazuju da je genocidna tvorevina Federacija BiH - istakao je Popović.

Projekciju filma o stradanju Srba u tuzlanskoj regiji organizuju Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske i Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini.

Organizatori navode da se na ovaj način obilježava 27 godina od egzodusa Srba tuzlanske regije i od zločina nad kolonom vojnika ЈNA u Tuzli 15. maja 1992. godine.

Premijera dokumentarnog filma "Tuzla - zločin bez kazne i egzodus srpskog naroda" biće održana u 19.30 časova u Centru za kulturu "Semberija" u Bijeljini.