latinica  ћирилица
13/05/2019 |  21:19 ⇒ 21:20 | Autor: SRNA

Dodik: Bez zajedničkog stava nema rješenja nacionalnih pitanja

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras u Beogradu da se bez zajedničkog stava svih faktora u Srbiji i svih Srba ne može riješiti nijedno važno nacionalno i državno pitanje.
Beograd, Dodik-novinari - Foto: SRNA
Beograd, Dodik-novinariFoto: SRNA

- Podijeljenost o tome kako riješiti neko važno pitanje, kao što je Kosovo, smanjuje šanse da to bude u prilog dobrih rješenja koja očekujemo - rekao je Dodik nakon današnjeg zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve /SPC/, kojem je prisustvovao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je ocijenio da je veoma korisno da se vodi dijalog na ovom nivou i u ovom kapacitetu i da se utvrdi zajednički stav.

- Zato mislim da je ovo dobro, bez obzira što je bilo nekih koji su prije toga govorili o tome da li je potrebno da ovakav sastanak bude održan - rekao je Dodik.

On kaže da je važno da je na današnjem zasjedanju postignuta saglasnost da treba održati dijalog o Kosovu, ali ga ne treba voditi putem javnosti jer može da dođe do još više problema, nego putem otvorene diskusije u ovom ili sličnom formatu.

Dodik je zahvalio Njegovoj svetosti patrijarhu Irineju, episkopima i predsjedniku Vučiću što je prisustvovao ovom sastanku, navodeći da je to za njega bilo veoma poučno i da je mogao da kaže i čuje neke stvari koje u drugom formatu ne bi mogao.

- Ovo je bila prilika da se najotvorenije razgovara o svim državnim i nacionalnim pitanjima, a u tome Crkva ima značajnu ulogu - rekao je Dodik.

On je istakao da je razgovor bio veoma otvoren, da nije bilo nikakvih skrivenih tema, niti odgovora, te da je vidio iskrenost u diskusijama svih učesnika.

Dodik je naveo da je njemu bilo lakše na ovom sastanku nego Vučiću.

On je dodao da je pristup koji je Vučić pokazao prema otvorenim temama veoma jasan, da nije ostavljao dileme, kao što ni zaključci nisu ostavili nikakve dileme o onome o čemu je razgovarano.

- Treba biti racionalan i realan. To je ono što se danas ovdje prvi put čulo i govorilo i na temu ove ili one mogućnosti, i na temu razgraničenja ili ne - rekao je Dodik.

On je naveo da je razgovarano i o činjenici da je na Kosovu sve manje Srba, o tome kako se vratiti, osigurati nadležnosti države, kao i o tome da država i Crkva po organizaciji i suštini imaju različit pristup i ambijent djelovanja.

Dodik je rekao da država mora da ima teritoriju i efektivnu vlast i narod koji to podržava, dok Crkva svojom organizacijom može da pokrije različite države.

On je kao primjer naveo Eparhiju zahumsko-hercegovačka i primorska koja pokriva BiH, Hrvatsku, Crnu Goru, pa i Republiku Srpsku ako se ona posmatra kao država.