latinica  ћирилица
16/05/2019 |  13:52 | Autor: SRNA

Košarac-Mirel: Osnivanje REKOM-a neprihvatljivo sredstvo za podsticanje pomirenja

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac ocijenio je da pomirenje naroda i država zahvaćenih ratovima na prostorima bivše Јugoslavije jeste pitanje traganja za punom istinom o svim događajima, kao i pravde za sve žrtve ratnih zločina, a ne selektivne kakvu je sprovodio Haški tribunal.
Sarajevo. Košarac i Miler - Foto: SRNA
Sarajevo. Košarac i MilerFoto: SRNA

U razgovoru sa ekspertom Evropske komisije za proces regionalnog pomirenja Pjerom Mirelom, Košarac je upozorio da institucije Republike Srpske i organizacije porodica žrtava zločina i porodica nestalih, koje djeluju u Republici Srpskoj, osnivanje REKOM-a smatraju neprihvatljivim sredstvom za podsticanje procesa pomirenja u državama zahvaćenim ratovima na prostoru bivše Јugoslavije.

- Stav institucija Republike Srpske, koji je u suprotnosti sa stavovima REKOM-a, jeste da presude Haškog tribunala za ratne zločine ne mogu biti osnov za utvrđivanje svih činjenica i pune istine o događajima u proteklom ratu u BiH - naglasio je Košarac.

On je dodao da institucije Republike Srpske smatraju da Haški tribunal, sprovodeći selektivnu pravdu, nije uspio podstaći proces pomirenja u regionu.

- Oslobađajući optužene kakvi su Naser Orić i Ante Gotovina, odbijajući da procesuira zločine nad Srbima u Sijekovcu, koloni ЈNA u Dobrovoljačkoj, u Tuzlanskoj koloni, u Srebrenici, sarajevskim logorima, u logorima Tarčin, Konjic i Dretelj kod Čapljine, zločine u Tuzli, Zenici, zločine mudžahedina u srednjoj Bosni, zločine Petog korpusa takozvane Armije BiH i Hrvatske vojske u zapadnokrajiškim opštinama, posebno u Mrkonjić Gradu, Haški tribunal nije zaslužio povjerenje srpskog naroda - istakao je Košarac u razgovoru sa Mirelom.

Košarac je Mirela, koji je ranije obavljao i funkciju direktora za zapadni Balkan u Generalnoj upravi za proširenje u Evropskoj komisiji, upoznao i o činjenici da su pravosudne institucije na nivou BiH nastavile praksu Haškog tribunala, kao i sprovođenje selektivne pravde za počinioce ratnih zločina.

- Uprkos presudama Evropskog suda za ljudska prava, pravosudne institucije BiH i dalje prema optuženim Bošnjacima primjenjuju blaži, Krivični zakon bivše SFRЈ, zbog čega se svirepo ubistvo i masakriranje djeteta od 12 godina kažnjava samo sa 10 godina zatvora. Istovremeno, optuženim Srbima i dalje se sudi po znatno strožem, Krivičnom zakonu BiH, zbog čega su kazne za ista ili slična zlodjela prema Srbima veće i za 15 ili 20 godina od kazni kojima se presuđuju optuženi Bošnjaci - ukazao je Košarac.

On je zvaničniku Evropske komisije prenio i činjenicu da bošnjački ministri u Savjetu ministara u posljednjih nekoliko mjeseci odbijaju da prihvate novu, revidiranu Strategiju za procesuiranje ratnih zločina u BiH, koja podrazumijeva brži i efikasniji rad pravosudnih organa na istragama i procesuiranju ratnih zločina u BiH.

- To, takođe, izaziva ogromno nezadovoljstvo institucija i nevladinih organizacija koje okupljaju porodice žrtava zločina u Republici Srpskoj i koje više od 25 godina čekaju pravdu - naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, porodice žrtava i institucije Republike Srpske nezadovoljne su i činjenicom da vlasti u Federaciji BiH ne dozvoljavaju porodicama srpskih žrtava da obilježe i posjete mjesta zločina.

- To se posebno odnosi na zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u Tuzlanskoj koloni, kao i na druga mjesta masovnih zločina nad Srbima u proteklom ratu. Istovremeno, to pravo ni na koji način se ne uskraćuje porodicama bošnjačkih žrtava na teritoriji Republike Srpske - istakao je Košarac.

On je dodao da su institucije Republike Srpske u potpunosti posvećene traganju za istinom o svim događajima u proteklom ratu, kao i pravdom za sve žrtve ratnih zločina.

- Smatramo da pomirenja neće biti bez otkrivanja pune istine o svemu što se u periodu od 1992. do 1995. događalo na ovim prostorima. Zato su institucije Republike Srpske podržale osnivanje dvije nezavisne međunarodne komisije s ciljem utvrđivanja pune istine o događajima u i oko Srebrenice, kao i u Sarajevu, tokom rata u BiH. Cilj ovih komisija, u čijem radu učestvuju priznati stručnjaci iz zemalja EU, SAD, Rusije, Kine i Izraela, nije negiranje bilo kojeg zločina koji se desio, već saznavanje pune istine o svim zločinima u Srebrenici i Sarajevu - istakao je Košarac u razgovoru sa ekspertom Evropske komisije za proces regionalnog pomirenja Pjerom Mirelom.