latinica  ћирилица
16/05/2019 |  17:16 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

"Zastava pobjede" stigla u Beograd

Zbirka Vojnog muzeja u Beogradu od danas je bogatija za repliku Zastave pobjede, simbola pobjede nad fašizmom. Na svečanoj ceremoniji, zastavu je uručio general-pukovnik ruski Oružanih snaga, Aleksandr Žuravljov.

"Zastava pobjede" zvanični je simbol sovjetske pobjede nad nacističkom Njemačkom, i jedan od državnih simbola Ruske Federacije. Uručujući kopiju znamenja, komandant Zapadnog vojnog okruga Oružanih snaga Rusije general Žuravljov, podsjetio je da su Oružane snage Sovjetskog Saveza, prije 74 godine, sa drugim slovenskim narodima, uništile fašizam i oslobodile Evropu.

- Ovo je zastava koja simbolizuje hrabrost i smjelost naših boraca, trpljenje i heroizam naših ljudi i nepobjedivost našeg naroda. Neka ova zastava jača naše zajedništvo. Želim vam mir i prosperitet - poručio je general-pukovnik Aleksandar Aleksandrovič Žuravljov, komandant Zapadnog vojnog okruga Oružanih snaga Rusije.

Brigadni general Siniša Kresović istakao je da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije njeguju tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije.

- Posebnu pažnju posvećujemo borbi protiv fašizma i pobjedi u Drugom svjetskom ratu, gde su Republika Srbija i Ruska Federacija dali nemerljiv doprinos. Uvjeravam vas da će Zastava pobjede zauzeti posebno i počasno mjesto u Vojnom muzeju - istakao je brigadni general Siniša KRresović. 

U svečanoj primopredaji replike "Zastave pobjede" učestvovala je i paradna jedinica iz 154. posebnog komandantskog Preobraženskog puka. Ceremoniji su prisustvovali ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, ruski ambasador Aleksandar Čepurin i brojni građani.