latinica  ћирилица
18/05/2019 |  11:50 | Autor: SRNA

U nedjelju vanredni izbori za gradonačelnike na sjeveru Kosova

U četiri opštine na sjeveru Kosova - Leposaviću, Zvečanu, sjevernoj Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku sutra će biti održani vanredni izbori za gradonačenike, na kojima pravo glasa ima nešto više od 58.000 birača.
Zubin Potok (Foto: kossev.info) -
Zubin Potok (Foto: kossev.info)

Glasanje će biti održano od 7.00 do 19.00 časova na 87 biračkih mjesta u okviru 44 biračka centra.

Član Centralne izborne komisije iz Srpske liste Stevan Veselinović rekao je Srni da je sve spremno za sutrašnje izbore.

- Tokom dana na teren će biti distribuisan takozvani neosjetljivi izborni materijal, brošure i druga upustva, dok će sutra ujutro, prije otvaranja biračkih mjesta, biti distribuisan osjetljivi materijal, odnosno birački spiskovi i glasački listići - kaže Veselinović.

On navodi da će biračka mjesta obezbjeđivati Kosovska policijska služba, čiji predstavnici mogu ući na biračko mjesto samo po pozivu predsjednika biračkog odbora ili po zahtjevu opštinskih izbornih komisija.

Portparol Kosovske policijske službe /KSP/ za region sjever Branislav Radović rekao je Srni da je policija spremna da spriječi bilo koju vrstu incidenata ili narušavanja javnog reda i mira.

- Primjenjivaće se poseban operativni plan kojim su obuhvaćena sva biračka mjesta - kaže Radović, naglašavajući da će sutra na terenu biti raspoređen dovoljan broj pripadnika KPS-a.

Iz policije pozivaju građane na uzdržanost i da ne nasjedaju na dezinformacije i provokacije.

On dodaje da će policija biti prisutna u blizini biračkih mjesta i da se neće miješati u rad biračkih odbora ili opštinskih izbornih komisija.

- Naše je da obezbjedimo da svaki građanin koji želi i ima pravo da izađe na biralište, nesmetano stigne do biračkog mjesta i da intervenišemo ukoliko dobijemo poziv - kaže Radović.

On kaže da građani nemaju razloga za bilo kakav strah ili zabrinutost u pogledu bezbjednosti.